Emma napja van. | 2024.04.19

A német kancellár aggodalmát fejezte ki a román korrupcióellenes harcot gyengítő kezdeményezések miatt

2017-01-28 08:13:00

Angela Merkel német kancellár egy telefonbeszélgetés során aggodalmát fejezte ki Klaus Iohannis román elnöknek a romániai korrupcióellenes harcot gyengítő bizonyos kezdeményezések miatt - közölte pénteken a román elnöki hivatal.

    A német kancellár pénteken beszélt Iohannisszal, akinek kifejtette, hogy teljes mértékben támogatja a romániai korrupcióellenes harcot. A bukaresti elnöki hivatal közleménye szerint a megbeszélést a német kancellár kezdeményezte.
    A felek európai témákról is egyeztettek, főként a február 3-i máltai informális EU-csúcsról, valamint a római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából tervezett március végi ünnepségről. A felek megállapították, hogy az Európai Unió jövőjét illetően Berlin és Bukarest azonos nézeteket vall - olvasható a dokumentumban.
    Iohannis arról biztosította Merkelt, hogy Románia megbízható partner és a térség stabilitásának egyik legfontosabb pillére marad. Megállapította, a román-német kapcsolatok dinamikussá váltak a nemzetközi válsághelyzetek következtében, és a jövőben is fejleszteni akarják a kapcsolatokat.
    A román elnök leszögezte, eltökélt szándéka folytatni a romániai korrupcióellenes harcot egy erős és érett román demokrácia kiépítése érdekében. A német kancellár ebben az összefüggésben biztosította teljes támogatásáról Iohannist.
    Az új román kormány a büntetőjog módosítását kezdeményezte egy közkegyelmi, valamint a büntető törvénykönyv módosítására irányuló másik tervezettel, amelyekről Klaus Iohannis úgy vélekedett, hogy korrupt politikusok "tisztára mosását" célozzák. A két rendelet elfogadása ellen több tízezer ember tüntetett Romániában.
    A közfelháborodást követően a kormány társadalmi vitára bocsátotta a tervezeteket, és még nem lehet tudni, hogy a kabinet elfogadja-e azokat.
    Klaus Iohannis a héten népszavazást kezdeményezett a romániai korrupcióellenes harc folytatásáról.