Auguszta napja van. | 2024.03.29

Korrupció gyanúja merült fel az Európa Tanácsban, vizsgálatot kezdeményeztek

2017-01-27 17:34:00

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének több tagja is érintett lehet egy korrupciós ügyben, amelynek felgöngyölítésére és a közgyűlés működésének átvilágítására a közgyűlés független, külső vizsgálócsoport felállítását kezdeményezte.

    A Parlamenti Közgyűlés eljárási szabályzatokért felelős bizottságának pénteki nyilatkozata szerint a független vizsgálótestület feladata az lenne, hogy fényt derítsen a rejtett gyakorlatokra, amelyek elősegíthetik az intézményen belüli korrupciót. A vizsgálóbizottságtól azt várják, hogy javaslatot tegyen olyan intézkedésekre is, amelyek segítenek visszaállítani a Közgyűlés iránti bizalmat.
    A vizsgálócsoport mihamarabbi létrehozása mellett a hatékonyság növelése érdekében be kívánják vonni az Európa Tanács Korrupcióellenes Államcsoportját (GRECO), valamint a Közgyűlés magatartási és etikai kódex módosítását javasolták a lehető legszűkebb határidővel.
    A La Libre Belgique belga napilap úgy tudja, Pedro Agramunt, a Parlamenti Közgyűlés elnöke is érintett lehet abban a korrupciós ügyben, amelyben Azerbajdzsán 2 millió eurót fizetett a testület egyes tagjainak azért, hogy jelentésükben kedvezőbb képet fessenek az országban fogva tartott politikai foglyok helyzetéről.
    A bizottság nyilatkozatában hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy igazak-e a korrupciós vádak, azok veszélyeztetik a Közgyűlés hírnevét és minden egyes tagjának szavahihetőségét.
    A Közgyűlés bizottsága azt is szorgalmazta, hogy az Európa Tanács elnöksége a legnagyobb gondossággal járjon el annak érdekében, hogy a Közgyűlést érő kritikákat tápláló spekulációknak vége szakadjon a 47 tagországgal rendelkező, a világ legnagyobb etikai testülete működésének javítása és hitelének visszaállítása érdekében.