Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: az euroatlanti integráció jelenti a garanciát a Nyugat-Balkán stabilitására

2017-01-27 13:19:10

A Nyugat-Balkán EU- és NATO-integrációja jelentheti a garanciát arra, hogy valóban hosszú távon stabilitás, nyugalom és béke legyen a térségben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután montenegrói kollégájával találkozott.

    A tárcavezető kiemelte: versenyt futunk az idővel, mert a régióban feszültségek alakultak ki az elmúlt időben, és délről folyamatos a migrációs fenyegetés. Ha e kettő hatása összeadódik, előállhatnak újabb destabilizációs jelenségek, Magyarország és Európa érdeke pedig az, hogy ezeket megelőzzük - érvelt.
    Szijjártó Péter kifejtette: Montenegró a bizonyíték arra, hogy az integrációs folyamatok biztosítékot jelentenek a stabilitásra, hiszen az ország NATO-csatlakozási folyamata jelentett garanciát arra, hogy ma Montenegróval stabil partnerként lehet számolni a térségben.
    Hangsúlyozta: Magyarország tesz az integráció felgyorsításáért, 2010 óta az ország látja el a NATO-kapcsolattartó nagyköveti pozíciót Montenegróban, továbbá magyar szakértők segítik a csatlakozási folyamat felgyorsítását. Az elkövetkező egy évben ismét magyar diplomata szolgál a helyi külügyminisztériumban, hogy tapasztalataival segítsen - tette hozzá.
    A külügyminiszter közölte: remélhetőleg azok a NATO-tagállamok is mielőbb ratifikálják Montenegró csatlakozási szerződését, amelyek ezt még nem tették meg. Emellett fontos az ország EU-csatlakozási folyamatának felgyorsítása is, legalább egy fejezetet le kell zárni az idei tárgyalásokon - mutatott rá.
    Arra is kitért, hogy migrációs nyomás esetén Magyarország a segítségére siet Montenegrónak.
    A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország a negyedik legjelentősebb befektető Montenegróban. A két ország közötti gazdasági kapcsolatépítés ösztönzésére 85 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál - közölte.
    Szijjártó Péter elmondta: 30 ösztöndíjat biztosítanak montenegrói fiataloknak magyarországi egyetemeken. Úgy tűnik, beváltak ezek az ösztöndíjprogramok, ugyanis szinte teljes egészében kihasználják e kereteket - fűzte hozzá.
    A külügyminiszter közölte: áprilistól közvetlen légi járat lesz Budapest és Podgorica között a Wizzair jóvoltából, és ez nagy előrelépési lehetőség a kapcsolatépítésben.
    Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter hangsúlyozta: a NATO- és EU-csatlakozás olyan két stratégiai célja országa külpolitikájának, amelyek a legnagyobb jelentőséggel bírnak Montenegró függetlenségének elnyerését követően.
    Mint mondta, Magyarország szerepe jelentős Montenegró eddig elért eredményeiben, Magyarország már régóta támogatja Montenegrót.
    Úgy vélte, országa NATO-tagsága nemcsak Montenegró, hanem az egész nyugat-balkáni régió biztonságát garantálja, és mielőbb csatlakozni szeretnének az EU-hoz is.
    Srdjan Darmanovic továbbá részvétét fejezte ki a múlt heti veronai buszbaleset miatt.
    Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy félreértelmezik Donald Trump amerikai elnök NATO-ról mondott szavait, ő ugyanis azt mondta, hogy a szövetségnek eredményesebbnek kellene lennie a terrorizmus elleni harcban. A NATO-nak valóban nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a terrorizmus, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemre - vélekedett.    
    A sajtótájékoztató előtt a miniszterek aláírták a két ország kormánya közötti oktatási, kulturális, sport és ifjúsági együttműködési egyezményt.