Csongor napja van. | 2024.04.16

Brit külügyminiszter: "nyitottnak kell lenni" abban a kérdésben, hogy Aszad mikor távozzon a hatalomból

2017-01-26 19:23:59

A brit külügyminiszter szerint Londonnak az orosz katonai beavatkozás és az amerikai elnökválasztás után előállt új helyzetben "nyitottnak kell lennie" abban a kérdésben, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök mikor távozzon a hatalomból.

    Boris Johnson a brit parlament felső kamarájának csütörtöki meghallgatásán elméletben nem zárta ki azt sem, hogy a brit kormány együttműködhet Oroszországgal az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet megsemmisítésében.
    Johnsont a Lordok Háza nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának tagjai kérdezték a brit kormány külpolitikai törekvéseiről, és a kétórás meghallgatáson visszatérő téma volt a szíriai válság.
    A brit külügyminiszter kijelentette: Szíriában ma már "nincsenek jó választási lehetőségek, a helyzet katasztrofális". Hozzátette: a Nyugat "túl régóta hajtogatja", hogy Aszadnak mennie kell, és mindeddig ezt nem sikerült elérnie.
    Ha azonban esély kínálkozik egy olyan egyezségre "az oroszokkal", amely "Aszadot a kijárati ajtó felé tereli", ezzel egyidejűleg - éppen Aszad eltávolításával - csökkenti az iráni befolyás a térségben, és egyben lehetővé teszi a közös fellépést Oroszországgal az Iszlám Állam ellen, "az lehetőséget kínálhat az előrelépésre" - mondta Johnson.
    A külügyminiszter szerint azonban ennek is meglennének a veszélyei, mivel egyáltalán nem egyértelmű, hogy egy ilyen megközelítéssel elérhető lenne-e az Aszad-rezsim eltávolítása, és az sem, hogy Aszad távozása után "Szíria jobb helyzetbe kerülne".