Auguszta napja van. | 2024.03.29

Uniós forrást nyert az ELTE szennyvíztisztító eljárás fejlesztésére

2017-01-26 18:03:56

Szennyvíztisztító eljárás fejleszt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a februárban kezdődő projekt eredményeképp csökkenhet a szennyvizek károsanyag-koncentrációja, ezáltal javulhat a vízbázisok védelme - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel. 

    Az ELTE ismertette: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projekt összköltsége több mint 677 millió forint, amelyhez a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program 530 millió forint uniós forrást biztosított. A támogatásra pályázó konzorciumot az ELTE Környezettudományi Kooperációs Kutatóközpont vezeti, konzorciumi partnerei a Inwatech Környezetvédelmi Kft., a LightTech Lámpatechnológiai Kft. és az MTA Természettudományi Kutatóközpont. 
    Az egyetem felidézte, hogy környezeti veszélyt jelentő, szerves mikroszennyezőket tartalmazhatnak a kommunális szennyvizek, mivel az odakerülő gyógyszerhatóanyagok jelentős része nem távolítható el biológiai kezeléssel. A 2020-ig tartó projekt eredményeként konténeres tisztítóberendezést hoznának létre, amely segíthet a kistelepülések szennyvíztelepeiből kibocsátott, szennyvizek utókezelésében, a szerves mikroszennyezők hatékony eltávolításában, a későbbiekben pedig az ivóvizek fertőtlenítésére és további tisztítására is alkalmas lehet - áll a közleményben. Hozzátették: a berendezés olyan eljárásra - úgynevezett fotooxidációs technológiára - épül, amellyel hatékonyan távolíthatóak el a szennyvizekben visszamaradt szerves szennyeződések. 
    Az ELTE szerint a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés hozzájárul a szennyvizeket befogadó a felszíni vizek, a vízi ökológiai rendszer és az ivóvízbázisok védelméhez.