Emma napja van. | 2024.04.19

Ötmilliárdos energetikai korszerűsítés az ELTE-n

2017-01-25 11:26:00

Ötmilliárd forintból korszerűsítik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több épületének energetikai rendszerét. 

    Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: a felsőoktatási intézmény 15 épületét érinti a vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló korszerűsítés. A beruházásokhoz kapcsolódó szerződések többségét már megkötötték, és áprilisig várhatóan az összes szerződést aláírják. 
    A beruházások nagy részét a nyári időszakban tervezik elvégezni - közölte a kancellár, aki kitért arra is, hogy szeretnék az ELTE kollégiumát is fejleszteni, és 5-6 ezer négyzetméteres épületet alakítanának ki Lágymányoson innovációs és szolgáltató feladatokra. 
    A kiosztott háttéranyag szerint a 15 épület energetikai korszerűsítésével éves szinten 200-300 millió forintos megtakarítást érhet el az egyetem. A beruházások befejezésének várható időpontja 2017 vége. 
    A helyszínek között szerepel az ELTE három gyakorlóiskolája, a Radnóti, a Trefort és az Apáczai, ahol összesen több mint 800 millió forint értékben valósulnak meg fejlesztések. Több mint 700 millió forintos beruházást hajtanak végre a Nagytétényi úti kollégium épületén is. A felújítások az egyetem legtöbb karát és a lágymányosi campus épületeit és egyéb oktatási intézményeket is érintenek. A korszerűsítés során elvégzik az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét és a fűtési rendszer korszerűsítését. 
    Palkovics László oktatási államtitkár üdvözölte az ELTE-n elindult fejlesztéseket és rámutatott: a magyar felsőoktatást és az ELTE-t is "működés közben" kell átalakítani. Ennek jegyében fogalmazták meg a felsőoktatási stratégiát is, amelynek első eredményei már látszanak: tavaly, év végén a 28 állami felsőoktatási intézmény adósságállománya 2 milliárd forint volt, és 253 milliárdos forrás állt rendelkezésre az egyetemek számláján - közölte az államtitkár. 
    A felsőoktatás átalakítása halad, zajlik az infrastruktúra fejlesztése - hangsúlyozta, utalva a 200 milliárdos kollégiumfejlesztési stratégiára. 
    Beszámolt a PPP-konstrukciók kiváltásáról is. Ezek összesen 400 milliárdos értéket tesznek ki; a tavalyi kiváltások után idén 18 milliárd áll e célra rendelkezésre, van remény ugyanakkor arra is, hogy ennél nagyobb mértékben tudják az egyetemeket ettől a tehertől megszabadítani - jegyezte meg Palkovics László. 
    Kitért arra is, hogy február 1-jétől a szombathelyi campus csatlakozik az ELTE-hez. Reményei szerint ezzel a tanárképzés megerősödik, a műszaki képzésekkel pedig új versenytárs jelenhet meg a Műegyetem számára.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó