Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM: folytatódik a kampány a levegő tisztaságáért

2017-01-24 19:32:00

 Folytatódik a Földművelésügyi Minisztérium kampánya a levegő tisztaságáért, a Fűts okosan! kampányban a lakosságot szeretnék megismertetni a helyes fűtési módokkal és a helyes tüzelőanyag- használattal.

    A társadalmi célú kampány keretében kedden Nagykovácsiban sajtótájékoztatót tartott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár Nagykovácsi polgármesterével, Kiszelné Mohos Katalinnal közösen.
    Az államtitkár hangsúlyozta: szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, hogy a rossz levegőt mindig az ipari szennyezés okozza. Lokálisan ugyan mind az ipar, mind a közlekedés szennyezése jelentős, de az ország egészére az mondható el, hogy a levegő minőségét leginkább rontó kisméretű szálló por (10 mikronnál kisebb részecske, PM10) 70 százalékban a lakossági fűtésből kerül a levegőbe - hangsúlyozta V. Németh Zsolt.
    A helyes fűtési módot ismertetve elmondta, hogy a keményfát vagy a fa brikettet érdemes előnyben részesíteni, egyben javasolta, hogy lehetőleg ne fűtsenek szénnel, illetve lignittel. Kiemelte, hogy hulladékkal tilos fűteni. Sajnos, sok helyen, a hulladékot is felhasználják fűtésre - jegyezte meg.
    V. Németh Zsolt bemutatta a helyszínre hozott mobil mérőautót, amelynek filterein keresztül látni lehet az azonnali mérési eredményeket. Elmondta, hogy Nagykovácsival a minisztérium Herman Ottó Intézete együttműködési megállapodást kötött a levegőminőség javítása érdekében.
    A jó környezetminőségnek a legfontosabb eleme a jó minőségű levegő - szögezte le az államtitkár.
    Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere elmondta: a helyi lakosok számára nagyon fontos, hogy megőrizzék a környék egyik fő értékét, a jó levegőt. Fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok folyamatosan tájékoztassák a lakosságot arról, hogy mit tehetnek a jó levegő megőrzésének az érdekében.