Auguszta napja van. | 2024.03.29

Terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vettek egy iraki menedékkérőt Ausztriában

2017-01-24 15:12:00

Terrorizmus gyanúja miatt őrizetbe vettek egy iraki menedékkérőt az ausztriai Salzburgban, a férfi tagadja a vádakat - közölte a tartományi rendőrség kedden.

    A hétfőn elfogott 34 éves férfi azzal a 25 éves marokkói férfival lakott korábban egy menekültközpontban, aki a Salzburg tartomány Fuschl településén működő menekültszálláson fogtak el még decemberben. A hatóságok szerint a marokkói férfi illegálisan érkezett Ausztriába, és karácsony és szilveszter között akart merényletet elkövetni Salzburgban. A férfi ügyében még tart a nyomozás. 
    Decemberben a marokkói férfi szálláshelyén házkutatást tartottak, amelynek során egy laptopot és több mobiltelefont is lefoglaltak. Így tudtak előhívni egy fotót, amelyet korábban valaki kitörölt a készülékről. A kép a 34 éves iraki férfit ábrázolta harci felszerelésben, amelyen egy siíta terrorista szervezet címere volt látható. Az iraki férfi beismerte, hogy ő van a képen, azonban tagadta, hogy aktív tagja lenne a terrorista szervezetnek. 
    A férfit eddig nem tudták azonosítani, mivel 2015-ben hamis papírokkal érkezett a balkáni útvonalon Ausztriába. A nyomozást még nem zárták le.