Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Modern Art Orchestra Pat Metheny zenéit játssza a BMC-ben

2017-01-23 17:23:00

 Pat Metheny, a világhírű amerikai dzsesszgitáros szerzeményeinek nagyzenekari változatát játssza a Modern Art Orchestra január 27-én pénteken a BMC-ben, az Opus Jazz Clubban.

    A zeneszerző-gitáros a dzsessz műfaj megkerülhetetlen figurája, muzsikája egyedülálló, amit húsz Grammy-díja és világszerte több mint 20 millió eladott lemeze is bizonyít. Bob Curnow Los Angeles-i zeneszerző 1994-es lemezére hangszerelte át nagyzenekarra Pat Metheny és Lyle Mays műveit saját húsztagú dzsessz big bandje számára - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.
    Mint írják, az eredeti hangzás drasztikus változásokon ment keresztül. Amellett, hogy a Pat Metheny Groupra, tehát kvartettre írták, a dalok már-már elektronikába hajlottak. Talán a gitáros maga sem számított arra, milyen kiemelkedően jól működnek ezek a big bandesített szerzemények ebben a merőben más felállásban. A Modern Art Orchestrához jól illeszkedik ez a szokatlan, mégis egységes és erős repertoár, amelyet Fekete-Kovács Kornél művészeti vezető irányításával játszanak el az Opusban.
    A most 62 éves Pat Metheny nagyon sok koncertet adott már Magyarországon különböző formációkkal, legutóbb 2014 májusában a pécsi Kodály Központban és a Müpában.
    Az elsősorban a dzsesszben, illetve a fúziós zenékben, de szinte minden fontosabb műfajban utazó, folyamatosan megújuló gitáros hosszú pályafutása során több mint félszáz albumot készített. Az évtizedek alatt olyan neves zenészekkel dolgozott együtt, mint John Scofield, Brad Mehldau, Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock vagy David Bowie.
    Szélesebb körökben 1974-ben lett ismert, amikor csatlakozott Gary Burton vibrafonos zenekarához, és később hat albumon is játszott vele.