Gedeon napja van. | 2024.03.28

A spanyol CaixaBank fizetheti a legtöbb kártérítést a jelzáloghiteles ügyfeleknek

2017-01-23 15:40:00

A spanyol pénzintézetek közül a CaixaBank fizetheti a legtöbb kártérítést a jelzáloghiteles ügyfeleinek a tisztességtelenül beszedett kamatok miatt, a számítások szerint összesen mintegy 625 millió eurót - derült ki a spanyol tőzsdefelügyelet (CNMV) internetes oldalán hétfőn közzétett banki tájékoztatókból.

    A spanyol Legfelsőbb Bíróság még 2013 májusában tisztességtelennek minősítette a változó kamatozású jelzálogkölcsön-szerződésekbe foglalt küszöbkikötéseket, de az ítéletnek nem volt visszamenőleges hatálya. Az Európai Unió Bírósága azonban tavaly december 21-én kimondta: a spanyolországi bankoknak vissza kell téríteniük jelzáloghiteles ügyfeleiknek a tisztességtelenül beszedett kamatokat.
    A spanyol kormány múlt pénteken fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek, ha akarják, bírósági eljárás nélkül, készpénzben kaphassák vissza a nekik járó összeget. Az intézkedés mintegy 1,5 millió ügyfelet érint.
    A pénzintézetek által közzétett adatok szerint a Banco Sabadell 490 millió euró kifizetésével számol, a BBVA pedig 404 millió euró visszatérítésével.
    A Banco Popular szerint nekik 229 millió euró kell visszaadniuk az ügyfeleiknek, míg a Bankia 214 millió euró, a Liberbank 83 millió euró várható összeg kifizetését közölte. Utóbbi azt is hangsúlyozta, hogy szerinte jogszerűen járt el a szerződésekben alkalmazott küszöbkikötésekkel.
    José María Roldán, a spanyol bankszövetség elnöke úgy nyilatkozott: ügyfelenként két-háromezer euró körüli visszatérítésről van szó, és szerinte ez nem okozhat a bankoknak fizetőképességi problémákat.
    A spanyol jegybank korábban mintegy négy milliárd euróra becsülte a teljes visszafizetendő összeget.
    A bankok által kiadott tájékoztatók után a madridi tőzsdén kora délután az irányadó index 0,59 mínuszban állt, az érintett pénzintézetek közül a Banco Sabadell veszített a legtöbbet, 1,88 százalékot az értékből, amelyet a Banco Popular követ mínusz 1,72 százalékkal és Bankia mínusz 1,64 százalékkal.