Emma napja van. | 2024.04.19

Kolozsváron átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat

2017-01-22 16:46:30

Kolozsváron a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepség keretében adták át vasárnap este az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított elismerést Márton Evelin író, Berszán Zsolt képzőművész és Csíky Boldizsár Tamás zongoraművész kapta. 

    A kolozsvári Kaszinóban tartott ünnepségen a betegség miatt távol maradt Kelemen Hunor helyett Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke mondott ünnepi beszédet. Elmondta: tisztelettel kell adózni azok előtt, akik a múltban teremtettek értékeket, és akik éltetik azokat. "De ha a világunk itt megállna, ha nem tudunk újabb és újabb értéket teremteni, akkor nincs jövőnk Erdélyben, csak múltunk. A kultúra nem múzeum, hanem eleven szövet. Ha nem bővül, nem gazdagodik, akkor elpusztul" - fogalmazott Hegedüs Csilla. 
    Úgy vélte: a kultúra folyamatosan reflektál a társadalomra, görbe tükröt állít elé, és akkor, amikor az eltévedni készül, visszatereli a helyes útra. Ezért a kultúrát "akárhányszor megpróbálták megcsorbítani, mindig élesebbé vált".
    Márton Evelin Szalamandrák éjszakái című könyvéről Vida Gábor író kijelentette: minden bizonnyal az egyik legsúlyosabb regény, amit a mai Romániában írtak. Hozzátette, a szerző a saját történeteit mondja, de aki olvassa, meg fogja találni magát bennük. 
    Berszán Zsolt képzőművész alkotásairól Széplaky Gerda esztéta írásban elküldött méltatását olvasták fel a rendezvényen. Széplaky rámutatott: "a szigorú esztétikai koncepcióhoz és a rendíthetetlen morális mércéhez való ragaszkodás Berszánnál nem pusztán a székely lelkületet meghatározó dacból fakad, hanem egy olyan szuggesztív belső erőből, amely csak a legnagyobb művészek sajátja."
    Az előadóművészet kategóriában díjazott Csíky Boldizsár Tamás zongoraművészről Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök mondott laudációt. Kiemelte: több mint 800 koncertet és szólóestet adott Romániában és külföldön, világhírű karmesterekkel dolgozott. Hozzátette, Csíky Boldizsár Tamást gyakran hívják nemzetközi versenyek zsűrijébe, és a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia tanáraként országszerte és külföldön is tart mesterkurzusokat. 
     A gálát Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista Kolozsvár-film című szerzői és előadóestje zárta. A rendezvény résztvevői néma felállással emlékeztek meg a veronai autóbusz-baleset áldozatairól.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó