Auguszta napja van. | 2024.03.29

Balog: a Honvédkórház fogadja a Budapestre érkező sérülteket 

2017-01-22 13:28:51

A budapesti Honvédkórház fogadja a péntek éjjeli veronai buszbaleset négy súlyos sérültjét, akik még vasárnap visszaérkezhetnek Magyarországra - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A tárcavezető megerősítette, vasárnap estére így a két válságos állapotban lévő sérült kivételével a baleset valamennyi túlélője hazaérkezhet.

    Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette, hogy a négy súlyos sérült közül kettőt légi úton, kettőt mentőautóval hoznak haza.
    Az OMSZ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú, diák és 13 felnőtt, köztük a 2 sofőr. Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy bárki más lett volna a buszon, mint aki Magyarországon felszállt.
    A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt. Van továbbá 6 súlyos sérült, közülük 2 nem szállítható. 
    A két nem szállítható, 60 százalékos égési sérüléseket és koponyasérülést szenvedett személyt leszámítva minden túlélő vasárnap estig hazatérhet. Már csak az olasz hatóságok engedélyére várnak. A két nem szállítható sérült személyazonossága még nem tisztázott, és az is csak később dől el, hogy őket mikor hozhatják Magyarországra - mondta a főigazgató. 
    Az OMSZ négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vett részt a helyszínen a sérültek ellátásában. A könnyebb sérültek állapotát kontrollálták, sebeiket átkötötték és a pszichológusok foglalkoztak a túlélőkkel - tette hozzá.
    Csató Gábor a helyszínen személyesen beszélt sérültekkel és egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a legtöbben amnéziásak, nem emlékeznek a balesetre.
    Balog Zoltán arra kérte az iskolákat: a hétfői nemzeti emléknapot a tanárok kezdjék azzal, hogy megpróbálják megbeszélni a diákokkal a történteket. A nemzeti emléknapon félárbocra eresztik a lobogót, egyes állami rendezvényeket lemondanak, és arra kérik a magánrendezvények szervezőit is, hogy a kegyeleti szempontoknak felelően járjanak el.
    Balog Zoltán elmondta, hogy Olaszországban a baleset nyomán nagyfokú szolidaritást és segítőkészséget tapasztaltak. Ott élő magyarok és olasz állampolgárok ajánlották fel segítségüket: szállást, ruhát, közlekedési eszközöket, pénzt. Idehaza a OMSZ számos munkatársa és segítő szervezetek munkatársai szabadidejükben jelentkeztek, hogy felajánlják munkájukat, segítségüket. A miniszter mindenkinek köszönetet mondott.
    Hozzátette, hogy az OMSZ napokban hivatalba lépett új főigazgatója, Csató Gábor intenzív terápiás szakorvosi képzettségének és gyakorlatának köszönhetően is tudta koordinálni a helyszínen a magyar szakemberek munkáját.
    A miniszter elmondta: meg fogják vizsgálni a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát.
    Van, amit nem lehet kizárni jogszabályokkal, de áttekintik, hogy mi az, amin még lehet javítani - tette hozzá.
    Pénteken késő este az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, hatan súlyosan, a többiek könnyebben sérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákjai, tanárok és egyikük családja utazott.