Emma napja van. | 2024.04.19

Megnyílt az Erdélyi alkotók és 1956 című tárlat a PIM-ben

2017-01-20 21:21:00

Visszaemlékezések, hivatalos dokumentumok, interjúk és műalkotások állítanak emléket erdélyi értelmiségi sorsoknak a Lebomló tükrei az emlékezetnek -  Erdélyi alkotók és 1956 címmel pénteken nyílt tárlaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

    A tárlat a forradalom kevésbé ismert vonatkozásaiból ad ízelítőt a múzeum "Ilyen nagy dolog a szabadság?" című kiállításának témaválasztásához kapcsolódva.
    Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója köszöntőjében kiemelte: az április 23-ig látható tárlat régi adósságot törleszt, és logikus kiegészítése az "Ilyen nagy dolog a szabadság?" című kiállításnak, amely az 1956-os forradalom külföldi visszhangjáról ad áttekintést. Ebből adódóan meg kell nézni azt is, hogy Erdélyben és a Kárpát-medencében általában milyen következményei voltak a forradalomnak - tette hozzá.
    A tárlat visszaemlékezések, hivatalos dokumentumok, interjúk, műalkotások mozaikkockáiból állít emléket olyan erdélyi értelmiségi sorsoknak, amelyeket egy ideál iránti lelkesedés és a szabadságvágyra válaszként következett megtorlás írt át radikálisan. A kiállítás kurátora Török Dalma.
    Szőcs Géza költő megnyitó beszédében elmondta: a kiállítás sajátos látószögből közelít 1956-hoz. A válogatás szempontjait részben az egyes erdélyi magyar művészsorsok, kiemelkedő értelmiségiek életpálya-modelljében bekövetkezett törések bemutatása határozza meg, részben a művészek reflexióinak megjelenítése, esztétikailag artikulált lenyomatok üzenetein keresztül.
    Szőcs Géza kiemelte: az anyaországról leszakított nemzetrészek úgy élhették meg a nemzethez tartozásukat, hogy azonosulhattak a történelem legfelemelőbb, legnemesebb értékeivel, a szabadságvággyal, a szabadságért folytatott küzdelemmel és a szabadságért hozott áldozattal. Ez jelentette az erdélyi magyaroknak a nemzetegyesítés első élményét, egyben a nagy európai forradalmak és szabadságharcok folyamatába való bekapcsolódás élményét és bizonyosságát - hangsúlyozta.
    A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatja.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó