Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar kultúra napja - Programok a fertődi Esterházy-kastélyban

2017-01-20 14:20:00

 

Az Esterházy-családnak és a fertődi Esterházy-kastélynak a magyar kultúrához és közművelődéshez való viszonyát mutatják be tematikus tárlatvezetéseken vasárnap 10 és 16 óra között - tájékoztatta a kastély-komplexumot fenntartó Nistema Kft. az MTI-t.

 

    A közlemény szerint Az eltűnt idő nyomában című kiállítás 470  műtárgyat sorakoztat fel, amelyek egykor a család tulajdonát képezték. A műtárgyak, köztük bútorok, festmények, órák között világszínvonalú iparművészeti remekek és a kastély eredeti enteriőrjének, illetve a kor művészetének általános színvonalát és jellegét tükröző darabok is fellelhetők. A tárgyak többsége magyar és külföldi magángyűjteményekből származik. 
    Az 1957-ben megkezdődött kastély-helyreállítás során az épület 126 szobájából a középső részen rendeztek be múzeumot. Az álladó kiállítás a kastély központi enteriőrében található, amelynek felújítása, illetve restaurálása 2005-ben kezdődött, s ma is folyamatban van. 
    A tájékoztatás felidézi: az Esterházyak folyamatosan jelen voltak a magyar kultúra életben, akik között voltak művészetszeretők, műgyűjtők, muzsikusok és írók.  
    Eszterházán működött a Magyar Nemesi Testőrgárda tisztképzője, ahol Bessenyei György tanította az irodalmat. A családból kiemelkedik Esterházy "Fényes" Miklós, aki 1762-től egészen haláláig, 1790-ig, 28 éven keresztül folyamatosan szépítette és bővítette udvartartását, amelynek végeredménye Közép-Európa egyik kulturális központja lett: mindennaposak voltak a fényűző ünnepségek, a bálok, az operaelőadások, bábjátékok. Francia és olasz balett-táncosokat, német színtársulatokat foglalkoztatott, európai hírű zenekara élén pedig Joseph Haydn állt, mint a hercegi udvar karmestere és zeneszerzője.
    Eszterházán két színház is felépült: az operaház a nyugati, a bábszínház a keleti oldalon. A herceg a korszak egyik legjelentősebb színházi központjából, Milánóból fogadott szolgálatába díszlet- és jelmeztervezőt, Pietro Travagliát.
    A 19. században a zenéről áttevődött a súlypont a gyűjtésre: II. Miklós, Esterházy "Fényes" Miklós unokája folytatta nagyapja kulturális tevékenységét és tovább gyarapította az Esterházy-képtárat. Mint a kor egyik kiváló műgyűjtője és szakértője, ezernél is több festményt, 3500 rajzot és mintegy ötvenezer metszetet vásárolt Bécsben, Itáliában, Franciaországban és Angliában. A festménygyűjteményt 1871-ben megvásárolta a magyar állam, amellyel létrehozta az Országos Képtárat, a Szépművészeti Múzeum jogelődjét.