Gedeon napja van. | 2024.03.28

HRW: a horvát hatóságok erőszakosan visszafordítják a migránsokat Szerbiába

2017-01-20 13:01:00

 

A horvát hatóságok erőszakosan visszafordítják a migránsokat Szerbiába anélkül, hogy mérlegelnék menedékkérelmüket - közölte pénteken a Human Rights Watch (HRW). 

 

    A nemzetközi emberi jog szervezet tíz afganisztáni migránssal készített interjút, köztük két kíséret nélküli kiskorúval, akik elmondták, hogyan toloncolták őket vissza Szerbiába még tavaly októberben, miután illegálisan átlépték a szerb-horvát határt. Azt mondták, hogy horvát hatóságok nem biztosították számukra menedéket.
    Tízből kilencen azt állították, hogy a rendőrök bántalmazták őket, és elvették a személyes tárgyaikat és a pénzüket. 
    Lydia Gall, a Human Rights Watch Balkán- és Kelet-Európa-kutatója úgy vélte: "a sokkoló és kegyetlen horvát fellépés a migránsokkal szemben nem méltó egy európai uniós országhoz". Hozzátette: Zágrábnak biztosítania kell a migránsok védelmét, és nem erőszakkal visszaküldeni őket Szerbiába. 
    A HRW jelezte, hogy horvát hatóságoknak büntetőjogi eljárást kell indítaniuk az erőszakoskodó rendőrök ellen, és meg kell őket büntetni. Utaltak rá, hogy szervezet még december 20-án levélben értesítette a horvát belügyminisztériumot a történtekről, de máig nem kaptak választ.
    Gall szerint az Európai Bizottságnak nyomást kellene gyakorolnia Zágrábra, hogy az európai uniós jogszabályokkal összhangban teljesítse kötelezettségeit, és a tisztességes hatósági eljárás biztosítson a menekülteknek.
    Az utóbbi közel másfél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta a töredékére csökkent.