Auguszta napja van. | 2024.03.29

Miniszterelnökség: Lázár János feljelentést tett a 4-es metró ügyében

2017-01-19 18:59:00

 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró építésével kapcsolatban lefolytatott eljárása alapján.

 

    A Miniszterelnökség csütörtökön kora este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a miniszter mint a kormánynak az európai uniós ügyek koordinációjáért és az európai uniós források felhasználásáért felelős tagja tette meg a feljelentését.
    Mint felidézték: az OLAF megállapította, hogy kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el, többszörösen felmerül az Európai Unió "pénzügyi érdekeinek megsértésének, a hűtlen kezelésnek, a csalásnak, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének, a közbeszerzési és koncessziós eljárásban történt versenyt korlátozó megállapodásnak, a vesztegetésnek, a sikkasztásnak, az adócsalásnak, a befolyással üzérkedésnek, a számvitel rendjének megsértésének, valamint a köz- és magánokirat hamisításnak a gyanúja".
    A vizsgálat szerint a projekt során megvalósított szabálytalanságok becsült pénzügyi összhatása mintegy 167 milliárd forint - írta a Miniszterelnökség.
    A feljelentésről szóló kormánydöntésről a miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt. Lázár János azt mondta, úgy gondolja, hogy az OLAF - az uniós eljárási szabályainak megfelelően - majd nyilvánosságra hozza a jelentést. Nem a kormány volt a beruházó, nem a kormány folytatta a vizsgálatot, a kormányt tájékoztatták - válaszolt a jelentés nyilvánosságra hozatalát szorgalmazó kérdésekre.
    Arra a kérdésre, hogy a feljelentésben miért nem nevezi meg a beruházás fő arcait, a miniszter közölte, az OLAF-jelentés szerződésekről beszél és az esetek többségében a szerződést aláírók monogramját tartalmazza. Egy másik kérdésre, miszerint a felelősségi rangsorban hol állhat Demszky Gábor volt főpolgármester és korábbi helyettesei, Horváth Csaba, Atkári János vagy éppen Hagyó Miklós, a politikus azt mondta, "első, második és harmadik helyen".