Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az egész életen át tartó tanulás támogatására írtak ki pályázatokat 

2017-01-19 13:49:00

 Összesen 12,75 milliárd forint értékben írtak ki pályázatokat az egész életen át tartó tanulás támogatására az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében.

    Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten közölte: a most meghirdetett négy kulturális pályázat a közművelődési intézményeket, múzeumokat, levéltárakat, könyvtárakat segíti abban, hogy többek között infrastrukturális fejlesztésekkel, felújításokkal, eszközbeszerzésekkel, programokkal erősödjön oktatási-képzési szerepük.
    Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy az EU közvetlen forrásokat nem biztosít a kultúrára, elmondása szerint a magyar kormány mégis úgy érzékelte, hogy segíteni kell a kulturális lehetőségek további bővülését. A kulturális alapellátás programja továbbra is azt a célt tűzi ki, hogy a kulturális közintézményi rendszer járuljon hozzá a szociokulturális, területi és a közösségi hátrányok csökkentéséhez, vállaljon részt az esélyteremtésből - hangsúlyozta.
    Mint kiemelte, a kormányzat a kulturális intézményeken keresztül is szeretné támogatni a közösségfejlesztést, az egész életen át tartó tanulást, de előre kívánnak lépni a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzésében is. Mindezekhez elengedhetetlen a megfelelő infrastrukturális feltételek megléte, a kulturális célokra fordított állami források ezért évek óta bővülnek - emlékeztetett Hoppál Péter, kiemelve a kulturális beruházásokra jutó mintegy 500 milliárd forintot.
    Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár beszámolója szerint az EFOP 3.7.3 pályázaton közművelődési intézmények, népi kézműves alkotóházak vagy fenntartóik, nyilvános könyvtárak, muzeális intézmények, levéltárak nyújthatnak be 15-60 millió forintos támogatási igényt az egész életen át tartó tanulást segítő tevékenységek megvalósítására, a szükséges feltételek megteremtésre, illetve a meglévő szolgáltatások továbbfejlesztésére. A pályázat keretösszege 7,75 milliárd forint.
    A 2 milliárdos kerettel kiírt EFOP 4.1.7 közösségi művelődési infrastruktúrafejlesztési program pályázói 5-120 millió forintot igényelhetnek, ahogy az EFOP 4.1.8 könyvtári infrastruktúrafejlesztési pályázatra is 5-120 millió forint közötti értékben tudnak befogadni kérelmeket a további 2 milliárd forintos keret terhére.
    Az EFOP 4.1.9 múzeumi és levéltári infrastruktúrafejlesztési programot 1 milliárdos kerettel írták ki; pályázónként 5-60 millió forintból jöhetnek létre múzeumpedagógiai célokat szolgáló terek.
Schanda Tamás újságírói kérdésre közölte, a vissza nem térítendő támogatásokra önerő nélkül is lehetséges pályázni.