Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kövér: meghatározó, hogy vissza tud-e kapaszkodni a közösségi értéktudat

2017-01-18 14:22:00

 Az előttünk álló évtized Európájának jövőjét meghatározó kérdés, vissza tud-e kapaszkodni Nyugaton a kisebbségbe szorult közösségi értéktudat, illetve Közép-Európában meg tudja-e őrizni még meghatározó befolyását a politikai folyamatokra. Erről az Országgyűlés elnöke beszélt szerdán a Parlamentben egy kulturális konferencián.

    Kövér László A kultúra mint megtartó erő című rendezvényen köszöntő beszédében kiemelte: ha meghatározó marad a magát liberálisnak mondott szemlélet, "amely az emberi jogok és az egyenlőség nevében elkerül szinte minden felelősségre és áldozatvállalásra vonatkozó normát, akkor Európa a következő évtizedekben demográfiailag, gazdaságilag, társadalmilag és kulturálisan elsorvad, a geopolitikai játszmák áldozatává válik".
    A házelnök kitért arra, hogy a kontinens középső, Drezdától Brassóig és Dubrovniktól Tallinnig található részén élő nemzeteket különösen a 20. század közepe óta jellemzi a jól beazonosítható mentális és lelki állapot, a közösségi értéktudat, szemben a nyugat-európai társadalmak többségében megtalálható egyéni-fogyasztói értéktudattal. Utóbbi - mint Kövér László fogalmazott - 
"az utóbbi három évtized neoliberális hatása alatt elszakadt a protestáns gazdasági etika alapelveitől, eltorzult és ebben az állapotában vált napjainkra meghatározóvá".
    "Ebben az értéktudatban a nemzet fogyasztói társadalommá alakul, a vallási, transzcendens szemlélet többé nem érték, helyére a materiális gyakorlat, azaz a fogyasztás lép, az állam alapfeladatává nem a közjó és a közérdek, hanem a magánérdek szolgálata válik, a család intézménye pedig nem a gyarapodás lehetséges erőforrása, hanem az egyéni fogyasztás csökkenésének kockázati tényezője" - mondta a házelnök. Megjegyezte, hogy egy ilyen világban a közösségközpontú, nemzetépítő állam közellenséggé válik, az egyház és a család intézménye ideológiai támadások kereszttüzébe kerül, "sőt a szilárd azonosságtudat megrendítése és felszámolása céljából folyamatos támadás éri a férfiak és nők nemi identitását is".
    Kövér László szerint az Európai Unió mára elveszíteni látszik gazdasági erejét, önvédelmi képességét és erkölcsi tartását, mert belső egyensúlya megbomlott, és ha nem sikerül visszaállítani az egészséges egyensúlyt, akkor Európa nem lesz képes megfelelni az őt érő egyre szaporodó és egyre erőteljesebb kihívásoknak. "Ez a 21. századi európai reálpolitika igazi tétje, amelyet mi, magyarok elsők között ismertünk fel Közép-Európában" - jelentette ki.
    "Ha a nemzeti méltányosság és a kölcsönös kiengesztelődés helyett az emocionális nemzeti kizárólagosságok útját járjuk tovább, akkor holnap a tegnapi győztesek is minden bizonnyal vesztesekké fognak válni és akkor itt, Közép-Európában előbb vagy utóbb közösen fogjuk elveszíteni nemzeti államainkat, politikai, gazdasági és szellemi szuverenitásunkat, nemzeti önrendelkezési képességünket, valamint a közösségi értéktudatot" - fejtette ki a házelnök. Hozzáfűzte: Ady Endre száz ével ezelőtti gondolatának - a magyarság elvész, ha elveszti magát - tanulságát a magyaroknak a közép-európai társak bevonásával kellene továbbgondolniuk.
    Kövér László hangsúlyozta: 2010 óta a felelős magyar politika esélyt teremtett arra, "hogy egy olyan magyar államot építsünk ismét, amely szolgálja és nem kiszolgálja a nemzetét, és a magyar emberek saját munkájukból tudjanak élni, gyarapodni, hogy megerősítsük a magyar emberek közösségi értéktudatát". 
    "Készen állunk arra, hogy ne csak a saját és közös európai szellemi értékeinket, hanem a saját és egyben közös európai fizikai határainkat is megvédjük minden illegális behatolástól, (...) hogy Magyarország a jövőben is maradjon a magyaroké, Európa pedig az európai embereké" - jelentette ki Kövér László.
    A konferenciát megnyitó Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormány a kulturális alapellátás programján keresztül továbbra is minél szélesebb rétegeket kíván bevonni az értékes kultúra tárházába, fogyasztásába, életrendjébe, és hisznek abban, hogy ez erősíti és felemeli a társadalmat.
    Az államtitkár felidézte, hogy egy évvel ezelőtt ugyanitt, az Országház Felsőháti termében A kultúra felemel címmel tanácskoztak, és annak a rendezvénynek az előadásait a mostani alkalomra kötetbe rendezték.