Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz-KDNP: az ellenzék sem a béremeléseket, sem az adócsökkentéseket nem támogatja 

2017-01-17 14:55:00

A Fidesz és a KDNP szerint az ellenzék sem a béremeléseket, sem az adócsökkentéseket nem támogatja. 

    Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: biztató, hogy a bérmegállapodás hatását egyre többen érezhetik a verseny- és közszférában, és egyre több nagyvállalat jelent be béremelést, amelyet a munkaadói adócsökkentések tesznek lehetővé.
    Ugyanakkor, ha az ellenzéken múlt volna, sem az adócsökkentésre, sem a családok támogatására nem került volna sor - mutatott rá a kormánypárti politikus, aki felidézte, hogy a decemberi parlamenti szavazáson a szocialistákkal és Gyurcsány Ferencékkel együtt Vona Gábor sem támogatta a béremeléseket megalapozó adócsökkentéseket. Kitért arra is, hogy korábban az ellenzék nem szavazta meg a családokat segítő adócsökkentéseket, a legfontosabb élelmiszerek áfájának mérséklését, és a kétgyermekes családok adókedvezményének növelését sem. 
    Hollik István a kormánypártok véleményét tolmácsolva megjegyezte: a minimálbér, és a szakmunkás minimálbér Gyurcsány Ferenc és a szocialisták nyolc éves kormányzása alatt alig emelkedett, érdemi életszínvonalat javító növelés nem történt. Ezzel a legalacsonyabb jövedelműeket büntették - mutatott rá.
    Szerinte a baloldal nem becsülte meg a munkát és a szakmunkásokat, pedig nélkülük a magyar gazdaság és az itthon működő külföldi vállalkozások sem tudnak létezni. 
    Emellett magas adókkal kifejezetten büntették azt, aki dolgozik. Az adóemelésekkel pedig tönkretették az országot, a vállalkozásokat és a gazdaságot, elszegényítették a családokat, 2002-10 között kétszázezer ember vesztette el a munkáját - sorolta. 
    Úgy látta, hogy a baloldal a rossz gazdaságpolitikát, és az adóemeléseket erőlteti a mai napig.
    Ezzel szemben a polgári kormányzás óta Magyarország erősödik, csökkennek az adók, nőnek a bérek, s a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian mint most. Rámutatott: míg 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, 2016-ig 51 százalékos bővülés történt, s 111 ezerre nőtt. Idén 15 százalékkal, 127.500-ra nő, 2018-ban újabb 8 százalékos emelés után 138 ezer forint lesz. Ilyen jelentős, kiszámítható és nagymértékű emelés még soha nem volt Magyarországon - rögzítette. 
    Jelezte: a szakmunkás minimálbér 89 500 forintról több mint a duplájára nő 2010-hez képest 2018-ra. 
    Minden negyedik munkavállalót érint a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése - összegezte Hollik István. 
    A civil szervezetek szabályozásáról tartott ötpárti egyeztetésről kérdésre azt mondta: konkrét, szövegszerű törvényjavaslata nem volt a Jobbiknak, tulajdonképpen politikai ötletelés zajlott. Abban úgy látszik ugyanakkor egyetértés van, hogy a civil szervezetek - főként a külföldi támogatással bírók - szabályozása nem megfelelő. Ez egy jó tárgyalási alap lehet a jövőre nézve - közölte a KDNP-s politikus.