Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: Magyarország megbízható üzleti partner Ázsiában is

2017-01-17 10:01:00

 

Magyarország Hongkong legjelentősebb kereskedelmi partnere a kelet-közép-európai régióban, a meglévő kölcsönös üzleti bizalmat tovább mélyítheti a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésen belüli együttműködés - jelentette ki Varga Mihály Hongkongban kormánytagokkal és az üzleti élet meghatározó szereplőivel folytatott megbeszéléseit követően.     

 

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye szerint Varga Mihály hongkongi tárgyalásai után kiemelte: Magyarország kedvező befektetési lehetőségeket kínál ázsiai partnereinek is infrastruktúrája, képzett munkaereje, kedvező földrajzi fekvése és erősödő pénzügyi, kereskedelmi központi szerepe alapján.     
    A X. Ázsiai Pénzügyi Fórum alkalmával folytatott kétoldalú találkozóit követően a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, "egyre több magyar vállalat érdeklődik a hongkongi üzleti lehetőségek iránt, és bízunk abban, hogy a kedvező magyarországi makrogazdasági környezet hasonló érdeklődést vált ki a hongkongi cégekből is".
    A Gregory So kereskedelmi és gazdaságfejlesztési miniszterrel, Jasper Tsanggal, a hongkongi törvényhozás volt elnökével, valamint Eddie Yue-vel, a Hongkongi Monetáris Hatóság vezérigazgató-helyettesével folytatott megbeszéléseken a tárgyalófelek pozitívan értékelték, hogy a kínai vállalatok részére komplett infrastruktúra épült ki Magyarországon. Ez magában foglalja a Peking-Budapest közvetlen légijárat beindítását, a Bank of China budapesti klíringközpontjának felállítását, valamint a magyar-kínai kéttannyelvű iskola létrehozását.
    A tárgyalásokon az egyik legfontosabb téma volt, hogy napirenden van Magyarország csatlakozása az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) - hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: ezzel tovább fejlődhet Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszere, valamint egyre több magyar vállalat jelenhet meg az ázsiai piacokon.
    A nemzetgazdasági miniszter az Európai Unióban történt és várható változásokkal kapcsolatban kijelentette: Magyarország megbízható partnere lehet azon ázsiai vállalkozásoknak, amelyek az uniós belső piacot kívánják elérni.