Auguszta napja van. | 2024.03.29

Közvélemény-kutatás: a szlovének több mint kétharmada támogatja a szigorúbb határvédelmet - FRISSÍTETT

2017-01-16 20:36:00

 A szlovénok 86 százaléka támogatja a kormány azon szándékát, hogy egy újabb migránsválság esetén szigorítson a határ védelmén - derült ki a Delo című szlovén napilap hétfőn közzétett felméréséből.

    Az 500 ember megkérdezésével a hét végén készített közvélemény-kutatás alkalmával kikérték az állampolgárok véleményét a külföldiekről szóló törvény módosításáról is. A szlovén kormány még a múlt héten a parlament elé terjesztette a jogszabályt, amely alapján - ha megszavazza a képviselők kétharmada -, a hatóságok már a határon megtagadhatják az illegális bevándorlóktól a menedékkérelmet, és visszatoloncolhatják őket a szomszédos országokba. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélkül érkező 14 éven aluliakról van szó.
    A külföldiekről szóló törvény módosításáról a jövő héten dönt a parlament.
    A megkérdezettek 22 százaléka elfogadja, 47 százaléka viszont jogtalannak tartja a civil szervezetek és nemzetközi jogvédő egyesületek kifogásait, amely szerint a törvény szembemegy a nemzetközi védelemre és menedékjogra vonatkozó európai előírásokkal.
    Arra a kérdésre, hogy a biztonsági fenyegetettséget is jelenthető tömeges bevándorlás esetén az országban élők biztonsága vagy a bevándorlók mozgásszabadsága fontosabb-e, a megkérdezettek 54 százaléka mindkettőt egyformán fontosnak tartotta, míg 36 százalékuk a biztonságot, 9 százalékuk pedig a mozgásszabadságot nevezte lényegesebbnek.
    Borut Pahor államfő a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjújában elmondta: megérti a nemzetközi szervezetek aggályait, de a szlovénoknak a biztonság miatti aggodalmát is. Úgy vélekedett: a törvénymódosítás lehetővé tenné az állam számára, hogy felkészüljön egy lehetséges újabb migránsáradatra.
    Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Miro Cerar kormányfőnek nemrég eljutatott levelében aggodalmát fejezte ki, hogy az illegális bevándorlók menedékkérelmének azonnali elutasítása kérdéseket vethet fel az emberi jogok európai egyezményének érvényesülésével kapcsolatban. A főtitkár szerint a szlovén törvénytervezet sérti a migránsok emberi jogait. A tervezett intézkedésekkel "Szlovénia Magyarországhoz közelít, amely már évek óta menekültellenes politikát folytat" - fogalmazott a főtitkár, akinek levelét az STA hírügynökség idézte.
    A szlovén kormányfő, miután hétfőn látogatást tett a ljubljanai menekültközpontban, újságíróknak a nemzetközi bírálatokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: "Szlovénia nyitott ország marad, és továbbra is emberségesen bánik majd a migránsokkal, de saját állampolgárainak a biztonságát is szavatolnia kell".
    Cerar szerint az alkotmányt és a nemzetközi egyezményt sem lehet úgy magyarázni, hogy annak a menekültek lássák kárát, de - mint hozzáfűzte - a szlovén állampolgárok biztonsághoz való joga sem sérülhet.
    Szlovénián az elmúlt másfél év alatt közel félmillió migráns haladt át - mondta, majd hozzáfűzte: ez a szám a lakosság egynegyedét teszi ki. Cerar úgy vélte: egy ilyen kis ország nem engedheti meg magának, hogy zsákutcává váljon, és szerinte más országok is ugyanígy gondolkodnak a schengeni övezetben.
    "Felelőtlenség volna, ha Szlovénia beengedné a migránsokat, majd befogadóképesség hiányában ebben a nagy hidegben az emberek fagyoskodnának és megbetegednének, mint ahogy ez jelenleg más országokban történik" - húzta alá.