Andrea napja van. | 2024.04.18

Washington új fegyverkezési versenyt kezdeményez Európában

2017-01-16 19:27:00

 Gyakorlatilag új fegyverkezési versenyt kezdeményez Európában az Egyesült Államok azzal, hogy jelentős mennyiségű fegyverzetet telepít és katonát vezényel a térségbe - állította Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn közölt kommentárjában.

    Zaharova szerint az Egyesült Államok arra vonatkozó tervei, miszerint nagyobb katonai erőket akar telepíteni Európába, "jelentős romboló potenciált jelentenek az európai biztonság egész szerkezetére nézve, új katonapolitikai realitást teremtenek", valamint súlyosan megbontják a kontinensen kialakult erőegyensúlyt, ezen kívül "hosszú távú romboló következményekkel fenyegetnek az euroatlanti térségben".
    Az orosz diplomáciai tárca szóvivője szerint hamis az a nyugati médián keresztül terjesztett tétel, miszerint az amerikai csapaterősítés csekély mértékű. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok január folyamán egy páncélos dandárt dobott át Lengyelországba mintegy 4 ezer katonával, 2500 járművel, köztük 87 tankkal, 144 páncélozott harcjárművel és 18 önjáró tüzérségi löveggel.
    Emellett januártól a norvégiai Laernesben 300 amerikai tengerészgyalogos állomásozik majd, februártól pedig ugyanebben az országban a Pentagon előretolt létesítményekben jelentős mennyiségű haditechnikát kíván elhelyezni. Márciusban egy amerikai repülődandárt, mintegy 1800 harci és szállítóhelikopterrel felszerelt katonát vezényelnek Németországba.
    Zaharova emlékeztetett arra, hogy mindeközben az Egyesült Államok az orosz határok közelében fejleszti a jelentős létszámú gyorsreagálású erők felvonultatásának infrastruktúráját, beleértve a nehéz szállítógépek fogadására alkalmas reptérhálózatot. A Pentagon decemberben Hollandiában előretolt - raktározásra használt - katonai létesítményt avat fel egy szárazföldi dandárnak való nehézfelszereléssel. A közeljövőben Belgiumban egy, Németországban pedig két hasonló létesítményt fognak átadni.
    A szóvivő trükkösnek nevezte azt a kifejezést, hogy az amerikai egységek "rotációban" állomásoznak az európai országokban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik váltást a másik megérkezéséig nem rendelik vissza az Egyesült Államokba, ami folyamatos, hosszú távú jelenlétet jelent, "amely aligha nevezhető kizárólag védelmi jellegűnek".
    Marija Zaharova kommentárjában rámutatott, hogy mindez az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek megerősítésével, valamint a többi NATO-ország területére telepített nukleáris fegyverek modernizálásával párhuzamosan történik. Az orosz külügyi szóvivő szerint Washington az atomfegyverekkel nem rendelkező szövetségeseit is ezek alkalmazásának irányába tereli.