Gedeon napja van. | 2024.03.28

Három év után ismét megújul a Közszolgálati Testület

2017-01-16 13:04:38

 

Január 27-ig jelentkezhetnek az NMHH-nál azok a szervezetek, amelyek a Közszolgálati Testületbe tagot kívánnak delegálni - közölte az MTI-vel hétfőn a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). 

 

    Közleményükben arra emlékeztettek: a jelentkezők hat csoportba kérhetik nyilvántartásba vételüket, az egy tematikus kategóriába tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe. Az új tagok megbízatása három évre szól majd.
    Felidézik: március 31-én jár le a Közszolgálati Testület jelenlegi, 2014. március 31-én delegált tagjainak megbízatási ideje. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ezért felhívást tett közzé hat új tag jelölésére, amelyre a jelentkezési határidő január 27-én 14 óra; a felhívás és a jelentkezési lap az NMHH honlapjának Kapcsolódó írások és Kapcsolódó dokumentumok címszava alatt érhető el.
    Tagot delegálhatnak a települési önkormányzatok szervezetei, a nemzetiségi országos önkormányzatok, a határon túli, száz főnél nagyobb taglétszámú magyar kulturális szervezetek, országos családvédelmi szervezetek, a fogyatékkal élők országos érdekképviseletei, valamint országos kulturális szervezetek az irodalom, a színház, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet területén.
    Mint írják, az NMHH a nyilvántartásba vett szervezetek listáját február 21-én közzéteszi honlapján. Az egy csoportba tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe. A regisztrált szervezetek megállapodhatnak egymással a delegálásról, ennek hiányában az NMHH sorsolással dönt 2017. március 1-jén a delegálható szervezetekről.
    A közlemény felidézi: a Közszolgálati Testület látja el a közszolgálati médiaszolgáltatók feletti társadalmi felügyeletet, és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A 2011-ben megalakult testület 14 tagból áll, megbízásuk három évre szól. A médiatörvény értelmében külön eljárás nélkül delegálhat képviselőt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.