Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2017-01-14 17:17:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

    Éjszaka változóan felhős lesz az ég, főként az északi országrészben várható szórványosan kisebb havazás, hózápor. Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a felhőzet, de északkeleten lesznek tartósabban erősen felhős területek is, és elsősorban itt valószínű helyenként hózápor. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -10 fok között várható, de a derült, havas, szélvédett vidékeken több fokkal hidegebb lesz.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap +3 és -5 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb.

    Időjárási helyzet Európában

    Európa keleti harmadán, illetve a nyugati, délnyugati partvidékén anticiklonális hatások érvényesülnek. Nyugat-Franciaországban, a Pireneusi-félszigeten több órára kisüt a nap, és Dél-, Délkelet- Spanyolországban van a kontinensen a legenyhébb idő; 15 és 20 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. A keleti magasnyomás területén több a felhő, többfelé ködös a levegő, északkeleten havazás is előfordul, és itt mérik jelenleg a legalacsonyabb, -10 fok körüli maximum-hőmérsékletet. A két magasnyomás között - Európa középső sávjában - észak-déli tengellyel ciklonrendszer található. Területén igen változatos az idő, az erősen felhős ég mellett sokfelé fordul elő vegyes halmazállapotú csapadék; eső, ónos eső, havazás, helyenként viharos szél kíséretében intenzív hózápor, hózivatar. Ez az alacsonynyomású rendszer kelet, északkelet felé helyeződik, hátoldalán vasárnap estig a Kárpát-medence fölé ismét hidegebb levegő érkezik.