Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2017-01-13 15:14:11

 

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Magasnyomás, és az ezzel együtt járó eseménytelen időjárás kontinensünk peremvidékeire szorult. Az Ural előterében, a Dél-Balkánon és a Pireneusi-félszigeten van ilyen idő, de míg Dél-Spanyolországban 13, 19, Oroszország európai részének keleti felén -2, -10 fok a csúcshőmérséklet. Másutt változékony, erősen felhős vagy borult idő a jellemző, sokfelé esik az eső, Közép-Európában vegyes halmazállapotú csapadék van. Síkvidéken nagy területen havazás csak a Kelet-európai-síkságon és Skandináviában fordul elő. Jelenleg a Németalföld felett helyezkedik el annak a gyorsan fejlődő ciklonnak a középpontja, amely kelet felé mozog, hidegfrontja szombat estére átvonul a Kárpát-medencén is, ezért nálunk is egyre inkább a havazás lesz a jellemző csapadékforma.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------
    Reggelig borult idő lesz. Sokfelé várható havazás, eleinte helyenként havas eső, keleten néhol ónos eső is lehet. Szombaton hajnaltól északnyugat felől csökken a felhőzet, de a déli órákig a Tiszántúlon borult idő várható, és ott havazás is előfordulhat. Délután a Dunántúlon és a középső országrészben újra lesznek erősen felhős időszakok, és elszórtan alakulhat ki hózápor. Az északnyugati, nyugati, szombaton a délnyugati szél többfelé megerősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -1, +4 fok között valószínű.