Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: decemberben több tényező is az áremelkedés irányába hatott

2017-01-13 12:08:00

 

Tavaly  decemberben a keresletérzékeny termékek, a költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak, valamint a kormányzati intézkedések egyaránt az áremelkedés irányába hatottak. Az infláció emelkedését elsősorban az üzemanyag termékkör árindexe magyarázza - állapította meg a decemberi inflációs adatokat értékelve pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

 

    Az előző hónaphoz képest az infláció 0,7, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal 1,8, illetve 1,7 százalékosra emelkedett. A KSH előzőleg kiadott jelentése szerint az üzemanyagok ára decemberben 4,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző hónapban és 6,8 százalékkal az egy évvel korábbinál. 
    A infláció mélyén rejlő folyamatait megragadni hivatott mutatók közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció, és a keresletérzékeny termékek inflációja novemberhez képest egyformán 0,2 százalékponttal 1,6 százalékra, a ritkán változó árú termékek inflációja 0,1 százalékponttal 1,8 százalékra emelkedett decemberben az MNB számításai szerint.
    Az iparcikkek és a piaci szolgáltatások éves inflációja novemberhez képest enyhén gyorsult. Az iparcikkek árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja - állapította meg elemzésében az MNB. A piaci szolgáltatásokra jellemző árazási gyakorlat alapján az idei év eleje meghatározó lehet a termékkör inflációjának alakulása szempontjából - figyelmeztet a jegybank.