Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: a tavalyi alacsony infláció után idén is visszafogott áremelkedés várható

2017-01-13 10:30:00

 

A kormányzati várakozással megegyező, 0,4 százalékos volt a tavalyi infláció; az áremelkedés idén is visszafogott, 1,6 százalékos maradhat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagálva.

 

    A közlemény szerint az alacsony infláció segít megőrizni a bérek és nyugdíjak értékállóságát, ami támogatja a fogyasztás élénkülését és a gazdaság fellendülését.
    Idén a baromfihús, tojás, tej, valamint az internet és az éttermi étkezés forgalmi adójának csökkentése jelenítősen mérsékelheti a fogyasztói árakat, míg az infláció emelkedésének irányába mutatnak a nemzetközi energiapiaci folyamatok. Minden tényezőt figyelembe véve az áremelkedés idén is visszafogott maradhat, így 2017-ben 1,6 százalék a nemzetgazdasági tárca inflációs várakozása.
    Az NGM szerint az elmúlt időszak adatai azt mutatják, hogy a gazdaságot immár tartósan visszafogott inflációs környezet jellemzi. Az elmúlt hat évben évente átlagosan 2,4 százalék volt az infláció Magyarországon. Míg 2010-ben a fogyasztói árak csaknem 5 százalékkal emelkedtek, addig a több lépcsőben végrehajtott rezsicsökkentésnek is köszönhetően 2013-ban csak 1,7 százalék, majd 2014 óta már nulla százalék körül alakult a mutató értéke - idézték fel a közleményben.