Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

2017-01-12 15:59:00

 

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét Budapesten, a Kálvin téri református templomban tartják. A nyolcnapos programsorozat a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye - közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) csütörtökön az MTI-vel.

 

    A MEÖT és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programját megnyitó szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Gáncs Péter evangélikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vezeti. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői.
    Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért - olvasható a közleményben.
    A Wittenbergből indult reformáció 500. évfordulója alkalmából az Egyházak Világtanácsa az imahét anyagának összeállítására a Németországi Keresztény Egyházak Tanácsát kérte fel. A programsorozat általuk választott idei témája a megbékélés, mottója a Pál apostol Korintusiakhoz írt második leveléből vett mondat: "Krisztus szeretete szorongat minket". Az imahét szimbólumai a megosztottságot jelképező fal és a Jézust, a "világ világosságát" jelképező gyertya - írták.
    Az imahét záró eseménye a keresztény-zsidó imaóra, amelyet január 22-én tartanak a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Erdő Péter és Frölich Róbert országos főrabbi részvételével.
    Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.