Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bányászati és geológiai szolgálatot hoz létre a kormány

2017-01-11 19:30:00

A kormány bányászati és geológiai szolgálatot hoz létre - derül ki a Magyar Közlönyben szerdán publikált, a bányászati igazgatás átszervezésével kapcsolatos feladatokról szóló kormányhatározatból.

    "A kormány elismerve a bányászati szakigazgatás tradícióját, megerősítve a hatékony ásványvagyon-gazdálkodást, a bányajáradék beszedésének rendszerét, továbbá a bányászati koncessziós pályázatok támogatását, növelve az ügyfélközpontúságot, biztosítva a bányászat versenyképességét és fenntarthatóságát, elősegítve az ellátásbiztonságot, modern bányászati és geológiai szolgálatot hoz létre" - tartalmazza a határozat.
    A határozat szerint a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet beolvad a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalba, így jön létre  2017. július 1-jével a központi hivatal jogállású Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat.  
    A nemzeti fejlesztési miniszternek február 28-ig javaslatot kell előterjesztenie a törvényi szintű, március 31-ig pedig a kormányrendeleti szintű szabályozás szükséges módosítására. Április 30-ig felül kell vizsgálni és módosítani kell a kapcsolódó miniszteri rendeleteket is.     
    A nemzeti fejlesztési miniszternek június 10-ig szükséges gondoskodnia a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat működésének megkezdéséhez szükséges intézkedésekről.