Tivadar napja van. | 2024.04.20

Hideg idő - Szerbiában vörös riasztást, több településen rendkívüli helyzetet is elrendeltek

2017-01-09 18:29:00

 

Vörös riasztást adtak ki Szerbiában a rendkívül hideg idő miatt, a havazás miatt pedig az ország tíz településén rendkívüli helyzetet hirdettek.

 

    Az ország déli részén több települést is elvágott a külvilágtól a hó, hétfőig több mint 120 embert kellett kimenekíteni a falvakból, ahol a hótorlaszok elérték a háromméteres magasságot is. Hétfőn a leghidegebb a nyugat-szerbiai Pester-fennsíkon volt, ahol reggel mínusz 33 Celsius-fokot mértek.
    A hóátfúvások az ország központi és déli részén fennakadásokat okoztak a forgalomban, jelenleg azonban az utak nagy többsége járható. A belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott osztálya és az útfenntartó vállalatok azonban mindenkit arra kértek, csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges. 
    A szerb közlekedési minisztérium vasárnap betiltotta a hajóforgalmat a Duna szerbiai szakaszán a nagyobb, összefüggő jégfelületek kialakulása miatt. A leállítás a teher- és utasszállító hajókra, valamint a csónakokra is vonatkozik. A legnagyobb szerb folyó, a Nagy-Morava is befagyott egyes szakaszokon, amire két évtizede nem volt példa. 
    Az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint a hőmérő higanyszála csak pénteken emelkedhet 0 fok fölé Szerbiában.