Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lapértesülés szerint üzbég az elkövető

2017-01-08 15:39:00

 

A török rendőrség azonosította a szilveszter éjszaka Isztambulban végrehajtott terrorista merénylet elkövetőjének nevét és származását, ezek szerint egy üzbég férfiról van szó - írta a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap vasárnap.

 

    Az újság úgy tudja, hogy a támadót Abdulkadir Masharipovnak hívják, üzbég nemzetiségű és állítólag az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagja. Az értesülést eddig nem erősítették meg hivatalosan.
    A Horasani fedőnevű Masharipov a merényletet megelőzően a közép-törökországi Konyából érkezett Isztambulba december 15-én. A férfinak Konyában egy szintén üzbégekből álló IÁ-sejt nyújtott logisztikai támogatást.
    Masharipovot azzal vádolják, hogy január 1-én éjjel lelőtt 39 embert a Boszporusz-parti Reina klubban, 69-et pedig megsebesített. Számos szemtanú beszámolója alapján a merényletnek egynél több elkövetője volt.
    Az egyik térfigyelő kamera vasárnap nyilvánosságra került felvételén az látszik, hogy Masharipovot valaki megrúgja, amikor a vérengzést követően a sebesültek közé igyekszik vegyülni. A rúgás hatására felrobban egy villanógránát a támadó kezében. A detonáció következtében Masharipov 10-15 másodpercig mozdulatlanul fekszik a földön, majd magához tér és kimenekül a szórakozóhelyről.
    A terrorista továbbra is szökésben van.