Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mérsékelték a figyelmeztetéseket

2017-01-08 12:15:00

 

Mérsékelte az extrém hideg miatt vasárnapra kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

    Az MTI-hez délelőtt eljuttatott veszélyjelzés szerint Nógrád megyében (ahol korábban, a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés volt érvényben) másodfokú a figyelmeztetés. Budapesten, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hideg miatt.
    Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű, nyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték. Késő estére jellemzően mínusz 15 és mínusz 6 fok közé hűlhet a levegő, de a fagyzugos helyeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.
    Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében a gyenge hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
    A meteorológiai szolgálat azt írta: kora délutánig a Dunántúl nyugati harmadán (elsősorban az Alpokalján) többfelé várható jellemzően gyenge havazás. Általában maximum 5 centiméternyi friss hó hullhat, de főként Sopron környékén nem zárható ki az ezt meghaladó mennyiség sem.
    Nyugaton a délutántól, estétől ismét megerősödő szél az addigra havas területeken is hóátfúvást okozhat. Késő estétől a Tiszántúlon is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, de csak 1 centiméter körüli hóréteg várható.