Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szakértő: Trumpnak rendeznie kell viszonyát a hírszerzési vezetőkkel

2017-01-08 10:51:22

 

Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek mindenképpen rendeznie kell a viszonyát a hírszerzéssel, ilyen irányú gesztusként is értékelhető az Oroszországból kitiltott Dan Coats hírszerzési csúcsvezetővé jelölése - mondta Nagy Sándor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

 

    A szakértő elmondása szerint a republikánusok hagyományosan "egyáltalán nem oroszbarátok", miként a volt republikánus szenátor, Dan Coats sem az.
    Nagy Sándor felidézte, hogy Coatsot öt másik szenátorral együtt tiltották ki orosz földről, mert az ukrajnai orosz beavatkozás után megpróbáltak elfogadtatni egy Oroszország elleni fegyverembargót az Egyesült Államokban.
    A szakértő véleménye szerint Trumpnak érdekében áll tompítani az orosz hackertámadások ügyét, hiszen aláássa a legitimitását, hogy hírszerzési adatok szerint az oroszok segítették elnökké választását. Ugyanakkor kulcsfontosságú: senki sem állítja, hogy az oroszok választási csalást követtek volna el, csak bizonyos információk és propaganda terjesztésével vádolják őket - emelte ki.
    Hozzáfűzte: nem Trump az egyetlen, aki frissen megválasztott elnökként jó kapcsolatot szeretett volna kialakítani Oroszországgal. Barack Obama és George W. Bush is "így kezdte, aztán mind belefutottak a valóságba": Oroszország a saját érdekeit képviseli, ez az egyetlen logika, ami számára fontos a külpolitikában - mondta a szakértő.