Auguszta napja van. | 2024.03.29

Czibere: senki sem hűlt ki az elmúlt két napban

2017-01-08 11:15:00

 

A szélsőségesen hideg idő beállta óta eltelt két éjszaka után sem érkeztek hírek kihűléses esetekről; a hajléktalanok éjjeli menedékhelyein az elkövetkező napokban is lesz még hely - mondta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

 

    Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a hajléktalanellátó intézmények továbbra is nyitva állnak, senkit sem küldenek el, ezért arra kért mindenkit, hogy "jöjjön be a közterületről". Az erről szóló pénteki felhívásnak megvolt az eredménye, nagyon sokan mentek be az intézményekbe az utcáról - tette hozzá.
    Elmondta, hogy a mintegy 11 ezer férőhely eddig elegendőnek bizonyult, még akkor is, ha néhány helyen százszázalékos a kihasználtság. "Úgy tűnik, a további napokban is tudjuk kezelni a helyzetet", pótágyakkal, matracokkal tudják fogadni az embereket - fogalmazott.
    Az államtitkár a fenntartók, és szolgáltatók mellett köszönetet mondott a lakosságnak, amiért az utóbbi napokban az átlagos bejelentésszám többszöröse érkezett veszélyeztetett emberekről. A rendőrség is számos esetben akadályozott meg kihűlést - fűzte hozzá.
    Czibere Károly arra kért mindenkit, hogy ha kihűléssel fenyegetett embert lát, vagy ilyenről tud, tegyen bejelentést a menhely.hu-n található elérhetőségek valamelyikén. Az elmúlt 48 órában volt olyan eset, amikor a saját lakásában kihűlőfélben lévő emberről tettek bejelentést, akit így sikerült megmenteni - emelte ki.