Gedeon napja van. | 2024.03.28

Navracsics: a polgári és a közösségi erényeket egyaránt szem előtt kell tartani

2017-01-07 16:18:00

A polgári és a közösségi erényeket egyaránt szem előtt kell tartani ahhoz, hogy boldogulni tudjunk, így azoknak lesz igazuk, akik Európát nagyhatalomként, önálló civilizációként képzelik el a jövőben - hangoztatta Navracsics Tibor szombaton, a veszprémi Pannon Egyetemen rendezett újévi fogadáson.

    Az egyetem és Veszprém városa által rendezett hagyományos ünnepségen az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja úgy fogalmazott, hogy az emberi közösségek érdekében fontos a békét, az egyetértést és a bölcsességet szem előtt tartani. A polgárok erényének pedig az okosságot, az erőt, a nagylelkűséget és a mértékletességet nevezte. 
    A politikus a közösségi lét fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az egyedül élő ember egy idő után már "saját magával sincs összhangban."
    Közösségben élni, egymásnak boldogságot kívánni, saját magunknak is boldogságot jelent - fogalmazott. 
    Szavai szerint a politika számára "nem hatalom kérdése, hanem a közösség művészete". 
    Az uniós biztos beszédében az olasz Siena városának példáját említette, ahol a 14. században egy helyi festő, Ambrogio Lorenzetti az elöljárók megbízására az ülésterem falaira a jó és a rossz kormányzás szimbólumait festette meg, megjelenítve mindazt, amit a közösségről és a politikai erényekről tudni kell.
    Navracsics Tibor beszélt arról, hogy a politikai témák és jelenségek nyomot hagynak a közbeszédben is, példaként említette, hogy az elmúlt évben a köznyelv angol nyelvterületen egyebek között a "Brexit" kifejezéssel gyarapodott, míg Magyarországon a "csok" szó került a szókincsbe. Ezek a szavak a politikus szerint lenyomatai az Európában fellelhető tendenciáknak: egyrészről a válságot, másrészről pedig a gyarapodást jelzik.