Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyilvános az Állami Számvevőszék 2017. első félévi ellenőrzési terve

2017-01-06 18:08:00

 Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) munkájának fókuszában továbbra is az ellenőrzési, felügyeleti tevékenységet végzők vizsgálata marad, ennek keretében végzi a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Államkincstár, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal ellenőrzését - közölte a számvevőszék miután átadta a 2017. első félévi ellenőrzési tervét az Országgyűlésnek pénteken.

    Az ÁSZ nyilvános ellenőrzési terve a 2016. második félévben megkezdett és áthúzódó, valamint a 2017. első félévben induló ellenőrzéseket tartalmazza.
    Közleményében az ÁSZ rámutatott: nagy hangsúlyt helyeznek a fenntartható fejlődést befolyásoló és a levegő minőségét érintő tényezők ellenőrzésére.
    Új témaként jelenik meg a hallgatói önkormányzatok gazdálkodásának és a gyermekétkeztetés rendszerének értékelése.
    A 2016-os zárszámadás ellenőrzésével az ÁSZ biztosítja a költségvetési folyamatok átláthatóságát, míg a 2018. évi költségvetési törvényjavaslat véleményezésével a költségvetés megalapozott tervezését támogatja - írja közleményében a számvevőszék.
    Az ÁSZ 2017-ben ellenőrzéseit a megújított módszertanok alapján végzi, és megjelenik - ahol ezt jogszabály lehetővé teszi - a korrupció elleni védettséget biztosító integritási szemlélet érvényesítésének értékelése.
    A számvevőszék kiemelte: az elmúlt évekhez hasonlóan hangsúlyt helyez az államadósság-mutató alakulása, az államháztartás egyenlege és az ország versenyképessége szempontjából meghatározó jelentőségű szervezetek, területek ellenőrzésére.
    Több helyszínen folytatódik a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásának, valamint az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodásának ellenőrzése.  
    Az ÁSZ 2017 első félévében értékeli az uniós forrásból finanszírozott kutatási-fejlesztési és innovációs támogatások nyomon követési rendszerét, kiemelten ellenőrzi a folyamatban lévő nagyberuházásokat, folytatódik az adózással kapcsolatos folyamatok működését meghatározó informatikai rendszerek ellenőrzése.
    A közpénzfelhasználás ellenőrizetlen, "fehér foltjainak" felszámolását szolgálja a köztestületek közfeladatok ellátására kapott támogatásainak, valamint a köznevelési és szociális szolgáltatást nyújtó államháztartáson kívüli intézmények költségvetési támogatásának felhasználására irányuló témacsoportos ellenőrzések szisztematikus folytatása.
    A fenntartható fejlődés céljainak támogatása érdekében folytatódik a parlagfű elleni védekezésre fordított pénzeszközök felhasználásának, a kéményseprő-ipari közszolgáltatások megfelelőségének, valamint a levegő minőségének megóvását célzó intézkedések eredményességének és hatékonyságának ellenőrzése.
    A költségvetési szervek pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése során hangsúlyos témaként kezeli az ÁSZ a jelentős nemzetgazdasági értéket képviselő víziközmű-vagyonnal gazdálkodó regionális vízművek gazdálkodásának ellenőrzését, továbbá áthúzódó ellenőrzés keretében kerül sor a gyermekvédelem intézményrendszerének ellenőrzésére - tájékoztatott az Állami Számvevőszék.