Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: a tartós hideg időben fokozottan kell figyelni a munkavállalók épségére

2017-01-06 16:10:00

A tartós hideg időben a munkáltatóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók egészségének megőrzésére, különösen a szabadban végzett fizikai munkák (fakitermelés, építőipari kivitelezési tevékenység, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) esetében - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya.

    Ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint 50 százalékában nem éri el a plusz 4 Celsius fokot, akkor hidegnek minősül a munkahely és a munkaadóknak óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani a dolgozóknak, a környezethez képest melegebb, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyiségben. A fűtőtestek elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne szennyezzék a munkahely vagy a pihenőhely levegőjét.
    Kiemelték: a gázkészülékek használata nem veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét és biztonságát.
    A hidegnek minősülő munkahelyeken meleg teát is biztosítani kell a munkavállalóknak.
    Esetenként hideg elleni védőeszköz, védőruha (meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs) biztosítása is szükségessé válhat. A védőeszközök kiosztásakor tekintettel kell lenni a munka jellegére és a dolgozók általános egészségi állapotára is.
    Arra is felhívták a figyelmet, hogy a munkavégzés során a munkavállalók egymásra is figyeljenek, bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét, sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba, és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást. Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni - szögezte le az NGM munkafelügyeleti főosztálya közleményében.
    Az egészségkárosító kockázatok miatt a hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára tiltott.
    Hideg évszakban szellemi munka esetén 20-22 Celsius fokos, könnyű fizikai munka esetén 18-20, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 Celsius fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára - ismertette az előírásokat az NGM illetékes részlege.