Andrea napja van. | 2024.04.18

Az ombudsman figyelemmel kíséri a hajléktalanellátást

2017-01-06 15:10:00

Az alapjogi biztos munkatársai - az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan - idén januárban és februárban ismét felmérik a fővárosi hajléktalanellátó rendszer működését, és a tapasztalatokról átfogó jelentésben számol majd be az ombudsman - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-t.

    Székely László ombudsman idén is nyomon követi, hogy a korábbi években tett ajánlásai nyomán hozott intézkedések milyen eredményeket hoztak a hajléktalanellátás gyakorlatában - olvasható a hivatal közleményében.
    Kérik, hogy fokozottan figyeljen mindenki a rászoruló, kiszolgáltatott emberekre az extrém hidegben, ilyenkor ugyanis senki nem maradhat fedél, meleg és érdemi segítség nélkül. A téli krízisidőszak most is annak a próbája, hogy működik-e a szolidaritás - teszik hozzá.
    A veszélyben lévő hajléktalan emberek mentése érdekében a biztos a Menhely Alapítvány regionális diszpécserszolgálatának értesítését javasolja a 06-1-338-4186-os telefonszámon, amely bármikor elérhető.
    Azokra az emberekre is figyelni kell, akiknek a lakhatása látszólag megoldott, de fűtetlen otthonukban egyedül komolyabb veszélynek vannak kitéve, ráadásul sokan maguktól nem is mernek, tudnak segítséget kérni - írják.
    Az ombudsman javasolja, hogy az állami és önkormányzati szervek fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén hozzanak létre figyelőszolgálatot, és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel, civil szervezetekkel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány