Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kerry: Washington figyelmeztette Moszkvát az elnökválasztás előtt

2017-01-06 07:37:05

 Barack Obama amerikai elnök és külügyminisztere, John Kerry közvetlenül Oroszországhoz fordult az amerikai elnökválasztás előtt, arra figyelmeztetve Moszkvát, hogy ne avatkozzék be a választási folyamatba. Erről az amerikai diplomácia vezetője beszélt csütörtökön tartott sajtóértekezletén.

    Az amerikai diplomácia leköszönő irányítója elmondta, hogy ő és az elnök személyesen vetette fel ezt a kérdést az oroszoknak, de nem hozták nyilvánosságra lépésüket, mivel nem akarták befolyásolni az elnökválasztási folyamatot.
    John Kerry a külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján dicsérte az amerikai hírszerző szervezetek munkáját. Kiemelte: "A hírszerző apparátus egésze ellenőrizte, majd újraellenőrizte, és ismételten ellenőrizte a rendelkezésre álló adatokat, s ezt követően jutott arra a következtetésre, hogy az orosz kormánynak köze van a választási folyamatunk befolyásolásának és a beavatkozásnak a kísérletéhez".
    Arra az újságírói felvetésre, hogy erről miért nem tájékoztatták a közvéleményt az elnökválasztás előtt, Kerry azt válaszolta: rendkívül óvatosan jártak el, mert nem akarták, hogy bárki is azt gondolja, az elnök, a Fehér Ház vagy a hírszerző apparátus bármilyen módon hatást akar gyakorolni a választási eredményekre.
    A külügyminiszter - John McCain republikánus szenátorhoz hasonlóan - nem kívánta "háborús cselekedetnek" minősíteni az oroszok hackertámadásait, helyette inkább "rendkívül súlyos témának" nevezte a számítógépes kalózkodást, amelyet sokak szerint Moszkva valószínűleg azért követett el a Demokrata Párt felelős politikusai ellen, hogy így próbálja megzavarni az elnökválasztási folyamatot.
    Csütörtökön a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán mind James Clapper, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője, mind Michael Rogers admirális, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója fenntartotta és megerősítette azokat a vádakat, hogy Moszkva beavatkozott az elnökválasztási folyamatba. Clapper a többi között arra is felhívta a figyelmet, hogy Donald Trumpnak az amerikai hírszerzés munkájáról elhangzott kijelentései aggasztják az Egyesült Államok szövetségeseit.
    Barack Obama elnök csütörtök este az NBC televízió chicagói híradójának adott interjújában hangot adott meggyőződésének, hogy a megválasztott elnök és a hírszerző apparátus közötti feszültségek Donald Trump beiktatása után enyhülnek majd. "Reményeim szerint amikor a megválasztott elnök megkapja a maga hírszerzési jelentéseit, és látja, hogy ezek az ügynökségek milyen profik és hatékonyak, akkor a jelenlegi feszültségek csökkennek majd" - fogalmazott Obama elnök.