Emma napja van. | 2024.04.19

Hivatali vesztegetés miatt emelt vádat egy bűnszervezet ellen a pécsi ügyészség

2017-01-05 09:51:00

Hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy kilencfős - hamis magyar útlevelek kiállíttatásával foglalkozó - bűnszervezet ellen - közölte a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

    A Baranya Megyei Főügyészség közleménye szerint a bűnözői csoport korábban honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett személyek okmányait, adatait használta. Azokat tőlük megvásárolták, illetve - más, illegális módon - megszerezték, meghamisították.
    A vád szerint az elkövetők ezen okmányokkal igényeltek magyar útleveleket külföldiek részére kormányhivatalokban. A tisztviselők közreműködésével a külföldi állampolgárok más személyek adataival, de saját arcképükkel és ujjlenyomatukkal szereztek valótlan tartalmú útleveleket.
    A tájékoztató arra is kitért, hogy a bűnszervezet tagjai a feladatokat felosztották egymás között: voltak, akik az okmányok beszerzésében, külföldiek beszervezésében és szállításában működtek közre. A bűnözői csoport közvetítő tagjai a megvesztegetett kormánytisztviselőkkel tartották a kapcsolatot - részletezte az ügyészség.
    A bűnszervezet tagjai tavaly januárban és februárban 49 külföldi részére készíttettek magyar útlevelet Pécsett; a közreműködésért a kormányhivatalnok személyenként 80 eurót kapott.
    A külföldiek 10-12 ezer eurót fizettek egy-egy valótlan útlevélért. A nyomozás során mintegy 96 ezer eurót, 16 millió forintot, illetve nagy értékű gépjárműveket foglaltak le.
    A csoportot az ügyészség mintegy száz rendbeli bűncselekménnyel vádolja. Ezek közül a legsúlyosabb kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, mivel azonban azokat bűnszervezetben követték el, a büntetés felső határa 24 év - közölték.