Andrea napja van. | 2024.04.18

Izrael elnöke ellenzi a radikális jobboldali pártokkal kialakított hivatalos kapcsolatot

2017-01-04 21:15:00

 

Reuvén Rivlin izraeli államelnök ellenez bármiféle hivatalos kapcsolatot radikális jobboldali pártokkal - olvasható abban a levélben, amelyet az elnök a bécsi zsidó hitközségnek és az Európai Zsidó Kongresszusnak címzett. A még decemberben írt levelet a Kurier című osztrák lap közölte szerdán.

 

    Az elnök levele válaszként érkezett arra a megkeresésre, amelyet Ariel Musicant, az Európai Zsidó Kongresszus alelnöke és bécsi zsidó hitközség vezetője, Oskar Deutsch intézett Rivlinhez. Az izraeli elnöktől útmutatást szerettek volna kérni Izrael és az általuk szélsőjobboldalinak tartott pártok, köztük az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közötti kapcsolattartásról. A levélben szó esett arról is, hogy novemberben, néhány héttel az ausztriai államfőválasztás előtt, az FPÖ meghívására két egykori izraeli politikus Raphael Eitan és Michael Kleiner Bécsbe érkezett, hogy részt vegyen egy vitaesten, amely az újkori európai antiszemitizmusról szólt. 
    Reuvén Rivlin izraeli államelnök a levélben elutasított bárminemű kapcsolatfelvételt azon pártok és csoportosulások tagjaival, amelyek "antiszemita kijelentéseket tesznek, tagadják a holokausztot, korlátozni akarják a vallásgyakorlást, gyűlöletet szítanak és intoleránsak". Ellenezte azt is, hogy Izrael állam hivatalos képviselői ezen csoportok tagjaival találkozzanak. Úgy vélte, hogy - mint fogalmazott - "a szélsőjobboldali pártokkal kialakított szégyenteljes szövetséget semmilyen érdek nem indokolhatja."
     Rivlin név szerint nem említette az FPÖ-t, azonban azt írta, hogy nem helyesli a hozzá intézett levélben említett pártok egyikének támogatását sem. 
    A Kurier című osztrák lap megjegyzi, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) azon fáradozik, hogy intenzív kapcsolatot építsen ki Izraellel. "Legutóbb Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke áprilisban utazott magáncélból Izraelbe, ahol felkereste a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékművet is" - olvasható a cikkben. 
    Norbert Hofer, a párt államfőjelöltje, a két egykori izraeli politikus novemberi bécsi meghívását ért bírálatokra reagálva arról beszélt: az FPÖ tevékenységével be akarja bizonyítani, hogy a párt Izrael barátja - emlékeztet az újság.
    A Kurier által közölt cikk szerint sokan "álságosnak" tartják az FPÖ Izraelhez fűződő kapcsolatát, mivel "a pártnak antiszemita és rasszista múltja van, amivel meg sem próbál leszámolni". A bécsi zsidó hitközség vezetője szerint az FPÖ olyan kettős játékot játszik, amely a hitközség számára nem elfogadható. 
    "Az elnök levele nem a szabadságpártra vonatkozik" - közölte David Lasar az FPÖ egyik képviselője. Indoklása szerint a szabadságpárt "nem vall sem szélsőjobboldali, sem rasszista vagy antiszemita nézeteket".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány