Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar Péter (ex-Európa Kiadó) különleges lemezzel jelentkezett

2017-01-02 16:36:54

 

Csörömpölést vállalok címmel különleges lemezt készített Magyar Péter. Az Európa Kiadó egykori dobosának anyagára rockos, dzsesszes és kísérleti felvételek egyaránt felkerültek, a számok többsége tisztán instrumentális, ének nélkül.

 

    "Nem popzenét csináltam. Magyar Péter Archív néven tettem közzé ezeket a számokat, amivel arra utalok, hogy nagyrészt archív felvételek kerültek a CD-re, másrészt le vagyok íródva, és nem vagyok már mai gyerek" - mondta a zenész az MTI-nek.
    A tizenkilenc szám között stúdió- és koncertfelvételek egyaránt találhatók. A legtöbb darabban Magyar Péter dobol, illetve ütőhangszereken játszik, de akad olyan, amelyikben gitározik, billentyűs hangszereket szólaltat meg vagy basszusgitározik, öt track esetében pedig a hangja is hallható. Ezek közül három hagyományos értelemben vett rockdal (Hol lehet?, Máté, Elfutnék), a nyitószám, a Nem veszett el népdal alapú, A csillagász szerelme pedig vers. A vokális számokat 2016-ban rögzítették a Studio Lilyben, az ének nélküli szerzemények korábbiak, van közöttük három évtizeddel ezelőtti is.
    "A nyolcvanas évek közepén az Európa Kiadó mellett a Trabanttal is zenéltem, akárcsak Másik János billentyűs, aki egy elmaradt koncert után odajött, hogy csináljunk valamit kettesben. Ebből alakult ki a Másik János-Magyar Péter duó, az akkori dolgainkból is hallható néhány ezen a lemezen" - tette hozzá Magyar Péter.
    A Csörömpölést vállalok című CD-n közreműködők között van például archív felvételről Xantus János, a négy évvel ezelőtt elhunyt filmrendező (ütőhangszeren játszik az egyik számban) vagy Szemző Tibor zeneszerző, aki basszusfuvolán hallható a nyitószámban. Az Európa Kiadó két másik tagja, Kirschner Péter gitáros és Gyenge Lajos dobos is szerepel az anyagon, utóbbi éppen Magyart váltotta a Kiadóban 2010-ben.
    Magyar Péter 1982-ben, a néhány hónap után távozott Salamon András helyére került a Menyhárt Jenő által alapított Európa Kiadóba, és megszakításokkal mintegy negyedszázadon át volt tag, a csapat kilenc lemezén működött közre. Aztán amikor a zenekarvezető több mint egy év szünet után 2010-ben ismét életre hívta az Európa Kiadót, már nem ő dobolt, hanem Gyenge Lajos. Menyhárt Jenő az MTI-nek akkor így fogalmazott: "a mostani helyzetben ez volt a mindenki számára legmegfelelőbb megoldás".
    "Ma sem igazán értem, mi történt akkor, mert ez persze nem indoklás. Nincs bennem ellenérzés, bár az elintézési mód nem volt igazán fair, miután egy plakátról értesültem, hogy már nem vagyok benne a zenekarban. Ez egy folyamat volt, Jenő valami teljesen újat akart létrehozni, amit nem velem képzelt el. Közben Varga Orsi és Kiss Laci még ott maradt egy ideig az együttesben, de aztán idővel ők is kikerültek. Azt gondolom, hogy a mai Európa Kiadóban fantasztikusan jó zenészek vannak, elég jól is szól az új lemezük. Jenővel magmaradt a jó viszony, bár nem keressük egymást" - mondta Magyar Péter.
    A zenész elmondta, hogy az elmúlt években játszott a Müller Péter Sziámi-féle Isolatedben (1981-ben Müller javaslatára került a Kiadóba), fel szokott lépni a Balatonnal, illetve magánórákon dobolással zenére tanítja ifjú tanítványait. "Egyelőre nem tervezek semmit, örülök, hogy ez a CD megjelent, egyébként a FerdinandRecords vezetője, Ferdinánd Árpád beszélt rá, hogy megcsináljuk" - jegyezte meg Magyar Péter.