Andrea napja van. | 2024.04.18

Gulyás Gergely: Magyarország büszke lehet az Európában történt politikai fordulatra

2016-12-25 14:23:22

 

A migráció ügyében már Nyugat-Európában is komoly politikai fordulat ment végbe - emelte ki az Országgyűlés fideszes alelnöke a PestiSrácok.hu oldalon vasárnap megjelent interjúban. 

 

    Gulyás Gergely kifejtette: amit "ma az európai vezetők a migrációról gondolnak és mondanak, az fontos pontokon közel áll ahhoz, sőt helyenként megegyezik azzal, amelyet a magyar miniszterelnök kezdettől fogva képvisel". Az elért fordulat hihetetlen nagy politikai teljesítmény: "olyan mértékű politikai siker, amelyet tízmilliós állam ilyen jelentős politikai kérdésben az elmúlt évtizedekben soha nem ért el" - szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve: "erre joggal lehet büszke az egész ország".
    Mindezeket az Európai Unió jövőjét, megreformálását illetően biztatónak tartja a politikus. Ezzel együtt az amerikai választási eredményt látva az EU "elitje" is ráeszmélhet: "leáldozott a politikai korrektség azon intoleráns, kirekesztő változatának, amely olyan mértékben lett a brüsszeli elit életeszménye, amennyire a nihilizmusból egyáltalán lehetséges eszményt kovácsolni".
    A Fidesz alelnöke azt mondta: nem foglalkoznak indokolatlanul sokat az ellenzéki pártokkal. Ugyanakkor kiemelte: a Demokratikus Koalíciót "extrém módon szélsőséges, a jogállamra és a demokráciára létével is veszélyt jelentő" pártnak tartja, amely úgy véli "semmilyen demokratikus közmegegyezésnek nem lehet részese". Gulyás Gergely szerint egy kormánypárt melletti leghatásosabb érv mindig a kormányzati teljesítmény. "Jó úton járunk, a világ 2016-ban nekünk kedvezően változott" - fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve: inkább erre érdemes figyelniük, mint az ellenzékre. 
    A Rogán Antal vidéki helikopterútjáról szóló hírekkel kapcsolatban úgy vélekedett: felesleges azt a látszatot kelteni, hogy egy miniszter vagy vezető politikus átlagos életet él, ugyanakkor kiemelte: az indokolatlan fényűzést érdemes kerülni.
    Kérdésre válaszolva azt is elmondta: "lesújtó" a véleménye a TV2 Vona Gábor állítólagos homoszexuális múltjáról szóló riportjáról. Ezzel együtt felháborítónak nevezte Vona Gábor feleségének reakcióját is, aki Orbán Viktor feleségének írt levelet. Gulyás Gergely ezzel együtt sokatmondónak nevezte, hogy "Vona Gábor ezek szerint úgy gondolja, hogy a miniszterelnök feladata a hírműsorok szerkesztése". A fideszes politikus szerint "ezzel a Jobbik elnöke önleleplező bizonyítékot szolgáltat arról, hogyan tekintene hatalmi pozícióból a sajtószabadságra".
    A magyarországi médiahelyzettel kapcsolatban hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarországon nemcsak sajtószabadság van, hanem piacgazdaság is. Azt, hogy például a Figyelőnek vagy az Echo TV-nek ki a tulajdonosa, nem az állam, hanem a polgári jog szabályozza - nyilatkozta. 
    "Az újságírást befolyásolni ma nem az állam, hanem a tulajdonos képes" - szögezte le a fideszes politikus, aki szerint a magyar média tulajdonosi viszonyai folytán ma "sokszínűbb, a sajtószabadság pedig érvényesül, sokkal inkább mint Nyugat-Európa legtöbb államában".