Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emelkedtek a termelői árak Németországban novemberben

2016-12-20 08:53:14

 

Több mint három év óta először novemberben emelkedtek a termelői árak éves összevetésben Németországban, jelezve az inflációs nyomás növekedését Európa legnagyobb gazdaságában.

 

    A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közzétett jelentése szerint novemberben 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten. Elemzők 0,2 százalékos csökkenésre számítottak, miután októberben 0,4, szeptemberben 1,4, az augusztusban pedig 1,6 százalékos visszaesést mértek. 
    Utoljára 2013 júniusában emelkedtek az éves összevetésű ipari termelői árak, akkor is csak 0,6 százalékkal. 
    Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak novemberben. Elemzők 0,1 százalékos emelkedésre számítottak az októberi 0,7 százalékos növekedés után. Szeptemberben még 0,2, augusztusban pedig 0,1 százalékos havi csökkenést mértek. 
    A termelői árak változására novemberben is az energiaárak - immár lassuló ütemben csökkenő - alakulása gyakorolta a legnagyobb hatást. Tavaly novemberhez képest 1,7 százalékkal csökkentek az energiaárak, míg a köztes javak 0,4 százalékkal, a termelőeszközök 0,6 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,0 százalékkal, a nem tartós fogyasztási termékek pedig 1,6 százalékkal drágultak. 
    Az energiaárakat nem számolva, novemberben a németországi termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, és 0,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.
    A termelői árak jól jelzik előre az inflációs nyomások alakulását, mivel a gyártók által vásárolt és eladott javak árát mérik. 
    A múlt hónapban kétéves csúcsra, 0,7 százalékra emelkedett a fogyasztói árindex Németországban, és közgazdászok arra számítanak, hogy a pénzromlás üteme tovább gyorsul az Európai Központi Bank 2 százalékos célszámának irányába.