Emma napja van. | 2024.04.19

Bakondi: nincs tervezett magyarországi terrorcselekményről szóló információ

2016-12-20 08:35:22

 

Nincs olyan információ, amely Magyarországon készülő konkrét terrorcselekményre vonatkozna - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

 

    Bakondi Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, 49-en megsérültek, többen súlyosan.
    A főtanácsadó azt mondta: amellett, hogy nincs magyarországi konkrét terrorcselekményre vonatkozó információ, a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok mindent megtesznek azért, hogy minél több, lehetőleg ellenőrzött információhoz jussanak, és "ha bármi készülődne, meg lehessen előzni, és biztosítani lehessen a magyar emberek biztonságát, nyugodt karácsonyát".
    A berlini esettel kapcsolatban megjegyezte: bár a különféle titkosszolgálatok rendelkeztek készülő terrorcselekményre vonatkozó információkkal, ezek "megmaradtak egy általános fenyegetettségi szinten", vagyis viszonylag kevés olyan konkrét adatot tartalmaztak, amelyek lehetővé tették volna, hogy a hatóságok konkrét lépéseket tegyenek.
    Bakondi György ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben Belgiumban sikerült őrizetbe venni olyan kiskorúakat, akik robbantásos merényletet akartak elkövetni, de Németországban is megelőztek több merényletet.