Iván napja van. | 2017.06.24 | MNB középárfolyam: CHF: 285.24 | EUR: 309.21 | USD: 276.80 |

Egy hajléktalan ember emlékére gyúltak mécsesek Kazincbarcika Főterén

2016-12-19 23:01:47

Kazincbarcikán hétfő este a főtéri Sárkány szobor talapzatán mécsesek tucatjai égtek. A kazincbarcikaiak emlékeztek Gézára alias "Bátyára". Hétfőn este kiderült, hogy a fura kis szakállas hajléktalan ember belopta magát a barcikaiak szívébe.

Az irdatlan mélységben élő ember leckét adott udvariasságból, optimizmusból. A legzordabb hidegben is mosolyogva tűrte embertelen sorsát, s közben mindenkihez volt egy-két jó szava. A mai pénz vezérelte világban olyan alapvető emberi tulajdonságokat mutatott meg, amelyek emberré tették az embert, és mára már elfelejtettünk. "Bátya" a társadalom élő lelkiismerete volt.

Sokszor megfigyeltem, hogy Gézának, a felnőttek adakozása mellett, kamaszok is minden élc nélkül adták oda utolsó forintjaikat. Valahogy mindenki érezhette, hogy az ápolatlan külső, a rongyos ruha igazi emberi értékeket takar. Sokan mondhatják, hogy azért volt kedves, mert néhány forintot akart tarhálni. Akkor is udvarias volt, ha nem kapott pénzt.

Gézának szörnyű sors jutott. Esőben, napsütésben, szélben, fagyban naphosszat rótta az utcákat. Romos házakban „lakott”, ahol a higiénia elemei feltételei hiányoztak. Nem tudta elviselni a hajléktalan szállót, mert mint mondotta, nem szerette az erőszakos embereket.

Biztosan vannak olyanok, akik azt mondják, hogy megérdemelte a sorsát. Az dobjon rá követ, aki maga is bűntelen. Bármit tett, sokszorosan megbűnhődött érte. Megtisztulva a bűntől, koszosan, koldusszegényen, de optimistán és felbecsülhetetlen értékű emberi tulajdonságok birtokában, nap, mint nap mosolyt varázsolt sokak arcára.

Hétfőn este több tucat barcikai mécsessel emlékezett egy hajléktalan szakállas emberre, akinek mindenkihez volt néhány kedves szava. Míg gyúltak a mécsesek, s ha Géza lenézett az égből, zavartan nevetve tiltakozott volna, hogy róla, a láthatatlan hajléktalan emberről így emlékezzenek meg a kazincbarcikaiak.

Korábbi írásunkat ide kattintva olvashatja el.