Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: a szocialisták oktatási rendszere megbukott

2016-12-19 14:24:52

 

A balliberális oktatási rendszer megbukott, azok a szocialisták beszélnek a magyar oktatás színvonaláról, akik tönkretették az oktatási rendszert is - közölte a Fidesz-frakció hétfőn az MTI-vel.

 

    A párt arra reagált, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, tapinthatóvá vált a tudásválság, és a PISA-teszten világosan kiderült, hova vezet az "oktatást lebutítani akaró" politika: másfélszeresére nőtt a gyengén teljesítők aránya, a 15 éves korosztály egynegyede pedig funkcionálisan analfabéta. A legjobbak is visszacsúsztak és tovább nőtt a szakadék a jól és a rosszul teljesítők között - mondta.
    A Fidesz mindezzel kapcsolatban közölte: a szocialisták a nemzeti alaptantervet is eltörölték, "liberális kísérleti tereppé tették, tartalmilag és erkölcsileg kiürítették az oktatást", települések százait hagyták iskola nélkül és mindig csak elvették a pénzt az iskoláktól, a pedagógusoktól és a szülőktől.
    A polgári kormány 2010 óta a szocialisták által elvett pénzeket folyamatosan pótolja az oktatásba - hangsúlyozták. Kiemelték: az oktatás színvonalának emelésén a kormány és a Köznevelési Kerekasztal folyamatosan dolgozik. 
    Mint írták, az állam felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért, fejleszti az iskolákat és tantermeket, tornatermeket, tanuszodákat épít. Az oktatásra jövőre 455 milliárd forinttal lesz több, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben. A pedagógusok bére 2013 és 2017 között 50 százalékkal nő, emellett a rendszerváltás óta soha annyi gyermek nem jutott még ingyenes étkezéshez és tankönyvhöz, mint az idei tanévben - áll a Fidesz közleményében.