Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jövőre több mint három milliárd forintot fordít a médiatanács pályázati támogatásokra

2016-12-16 13:35:39

 

Jövőre 3,15 milliárd forintot fordít a médiatanács televíziós, rádiós és filmes pályázatokra Magyar Média Mecenatúra programján belül - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pénteken az MTI-vel.

    A programnak 2017-ben is fontos célja a médiaszolgáltatók működési költségeinek, műsorgyártásának támogatása: a testület közösségi médiaszolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeire 400 millió forintot, műszaki fejlesztéseinek támogatására 110 millió forintot különített el. A televíziós hír- és magazinműsorokra 420, a rádiók rendszeresen jelentkező műsoraira 300 millió forint jut majd.
    Emellett a médiatanács a következő évben is támogatja magyar filmek készítését. A Kollányi Ágoston pályázaton (ismeretterjesztő film, sorozat) előreláthatóan 250, az Ember Judit pályázaton (dokumentumfilm) 330, a Macskássy Gyula pályázaton (animációs film) 180, a Dargay Attila pályázaton (animációs sorozat) 200, a Huszárik Zoltán pályázaton (kisjátékfilm, kísérleti film) 150, a Fehér György pályázaton (tévéfilm) 600, az Egri Lajos pályázaton (forgatókönyvíró, filmterv-fejlesztő) 10, a Neumann János pályázaton (online alkotások) 20 - határon túli pályázóknak további 5 -, a Cserés Miklós pályázaton (hangjáték, hangjátéksorozat) 50, a Nemeskürty István pályázaton (történelmi dokumentumfilm) 105, az Escher Károly pályázaton (azonnali forgatási támogatás) 20 millió forintra számíthatnak 2017-ben együttesen a nyertesek.
    Az idei pályázatok közül utolsóként napokon belül indul a Cserés Miklós-felhívás. Erre jelentkezve hangjátékok, dramatizált felolvasások - elsősorban mesék feldolgozásaira -, hangklipek és hangképes dokumentum-összeállítások gyártására lehet támogatást nyerni.
    Az 50 millió forint keretösszegű pályázat elnyerhető maximális összege - a mű időtartama szerint - percenként húszezer forint, de rádiós szövegkönyv írására további egymillió forint pályázható. Az alkotás bemutatását egy analóg műsorszórású országos, körzeti vagy olyan rádiók együttesének kell vállalnia, amelyek együtt legalább 500 ezer fős vételkörzetet látnak el. A szinopszisok beadási határideje 2017. január 19.