Gedeon napja van. | 2024.03.28

Miniszteri elismeréseket adtak át a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozóknak

2016-12-16 11:27:57

 

A szociális munka, a gyermekvédelem, az esélyteremtés és az önkéntesség területén kiemelkedő munkát végző embereknek adtak át miniszteri elismeréseket pénteken Budapesten.

 

    Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Pro Voluntarius, az Esélyteremtésért, a Szent Kristóf- és a Pro Caritate díjak átadásán úgy fogalmazott, "amink van, azt általában kaptuk, és ha kaptuk, akkor tovább is adhatunk belőle".
    Ezt nevezik közösségi teherviselésnek, társadalmi szolidaritásnak, felebaráti kötelességnek - tette hozzá.     A díjazottaktól azt kérte, ne csak tegyenek, hanem beszéljenek is munkájukról, terjesszék azt az örömöt és jó érzést, amit kivált belőlük a tevékenységük.
    A miniszter kitért arra, hogy az önkéntesek munkája akár egy százalékot is hozzátehet a GDP-hez. Ehhez kapcsolódva bejelentette, hogy díjazottak között lévő, hátrányos helyzetű gyerekek nyaralását biztosító Példakép Táborban jövőre önkéntes munkát fog vállalni.
    Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a díjazottakat összeköti az elhivatottság, az ügyszeretet, a magas minőségű munka és az önkéntesség.
    Elmondta, hogy a kormány az utóbbi években sokat foglalkozott az önkéntességgel, kidolgozta a nemzeti önkéntes stratégiát, létrehozta az onkentes.gov.hu oldalt, bevezette a kötelező közösségi szolgálatot, megalapította a Pro Voluntarius Díjat, valamint felállította a Nemzeti Önkéntes Tanácsot.
    A kormány az önkéntesség koordinálásában szeretne feladatot felvállalni, mivel egyre többen vannak, akik önkénteskedni szeretnének és önkénteseket keresnek, a keresletet és a kínálatot pedig össze kell kötni - mondta Novák Katalin.
    Hozzátette, 2010 óta csaknem megtízszereződött az önkénteseket fogadó regisztrált szervezetek száma, jelenleg több mint tízezer ilyen szervezet van az országban.
    Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kiemelte, Magyarországon olyan társadalmat szeretne építeni a kormány, amely befogadó és összetartó.
    Ehhez nem szánalomra és sajnálatra van szükség, hanem együttérzésre és odafordulásra, mert nem az elvont, távoli, személytelen aggodalom formálja a társadalmat, hanem a személyes törődés - fogalmazott az államtitkár.
    Fülöp Attila, a tárca egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, idén először díjat lehetett odaítélni a "civil szervezetek kultúrafejlesztéséért tett erőfeszítésekért" is.
    Szólt arról, hogy nem könnyű meghatározni, mit is csinálnak pontosan a civil szervezetek, de talán azt lehetne mondani, hogy közösséget építenek.
    A díjazottak között volt Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), Wolf Katalin énekesnő, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, Náray-Szabó Gábor kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítője, valamint Zászkaliczky Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánja.