Gedeon napja van. | 2024.03.28

Eximbank: egyre több magyar szaktudás jelenik meg az ázsiai piacokon

2016-12-15 09:44:04

 Az Eximbank vezérigazgatója szerint Magyarország "letette névjegyét Indonéziában", egyre több magyar hozzáadott érték, mérnöki szaktudás jelenik meg az ázsiai piacokon.

    Urbán Zoltán csütörtökön az M1 aktuális csatornán elmondta: a magyar miniszterelnök idei indonéziai látogatásán több megállapodást is kötöttek, energetikában, vízellátás korszerűsítésben, IT-szektorban.
    Felidézte, hogy az indonéz villamos művek nemzetközi tendert írt ki mobilerőművek építésére, amelyen a GE nyert. A cégtől az indonéz villamos művek 20 turbinát vásárolt, amelyek közül 15 darab Veresegyházon készül.
    A 15 turbina kereskedelmi értéke több mint 400 millió dollár, ennek a hitelösszegét felezte meg az Eximbank és a kanadai exporthitel-ügynökség, a magyar finanszírozás 60 milliárd forintot körüli összeget tesz ki, a turbinaszállítás az idén több mint 27 milliárd forintot jelent a magyar GDP-ben - ismertette Urbán Zoltán.
    Az Eximbank vezérigazgatója rámutatott: a GE veresegyházi üzemében 1500-an dolgoznak, az indonéziai megrendelés tartósan hosszú foglalkoztatást jelent számukra.